Проливни дъждове, последвани от силни ветрове, убиха най-малко 27 души, включително осем деца, в северозападен Пакистан, съобщиха официални лица в неделя.

Късно в събота бурите са засегнали четири района на провинция Хайбер Пахтунхва, като сред загиналите са пет братчета и сестричета на възраст между 2 и 11 години.

"Най-малко 12 души бяха погребани живи, след като покривите и стените на къщите им се срутиха", каза за АФП Таймур Али Хан, говорител на провинциалния орган за управление на бедствията.

По думите му повече от 140 души са ранени, а над 200 животни са умрели.

Властите са обявили извънредно положение в четирите района.

Междувременно циклон си проправя път през Арабско море към бреговете на Пакистан и Индия, като се очаква да достигне сушата в края на седмицата.

Пакистанските власти съобщиха, че ще започнат да евакуират между 8 000 и 9 000 семейства от крайбрежието на провинция Синд, включително в мегапристанищния град Карачи, където живеят около 20 милиона души.

20 загинали и 80 ранени след проливни дъждове в Пакистан

20 загинали и 80 ранени след проливни дъждове в Пакистан

Бедствието причини и големи материални шети

Армията ще бъде изпратена от понеделник, за да окаже помощ.

При приближаването си циклонът може да донесе ветрове, бурни вълни и наводнения в градовете от вторник вечерта, съобщиха от Агенцията за управление на бедствията в неделя.

"Рибарите са посъветвани да не излизат в открито море, докато (метеорологичната) система не премине до 17 юни", заявиха от агенцията.

В съседна Индия Метеорологичният департамент съобщи в неделя, че бурята вероятно ще премине през районите Саураштра и Куч в западната част на щата Гуджарат, както и през съседните пакистански брегове около обяд в четвъртък.

Той предупреди, че вероятно ще достигне сушата като "много силна циклонална буря с максимална постоянна скорост на вятъра 125-135 км/ч, с пориви до 150 км/ч (93 мили в час)".

Учените твърдят, че изменението на климата прави сезонните дъждове по-силни и по-непредсказуеми.