Норвегия евакуира хиляди хора, след като реките достигнаха най-високите си нива от поне 50 години в сряда, а домове и предприятия бяха потопени или отнесени от свлачища, предава Ройтерс.

Основните пътища бяха затворени и движението на влаковете беше прекъснато в обширни части на Южна Норвегия, тъй като реките излязоха от бреговете си, а властите предупредиха за нови наводнения, които предстоят през следващите дни, тъй като водата се придвижва към по-ниско разположените крайбрежни райони.

Властите на Окръг Инландет, един от най-тежко засегнатите райони в Норвегия, заявиха, че много хора са били изолирани от наводненията и че спасителите не успяват да достигнат до нуждаещите се.

"Намираме се в извънредна ситуация с национални измерения", каза кметът на Инландет Ауд Хоув в прессъобщение.

Правителството в сряда реши да мобилизира хеликоптери, които да се включат участват в евакуацията, съобщиха от министерството на правосъдието и обществената сигурност пред телевизия TV2.

Досега не са регистрирани смъртни случаи в резултат на бедствието, съобщиха норвежките власти.

Бурята "Ханс" удари Швеция късно в неделя и достигна Норвегия в понеделник, като бяха засегнати и части от Дания и Финландия.

В Южна Норвегия наводнения и свлачища блокираха пътища и спряха железопътния транспорт. В град Валдрес свлачище събори къща, но няма пострадали, а в Хемседал малка къща беше отнесена от придошлата река.

В понеделник шведски пътнически влак дерайлира заради лошото време, като бяха ранени трима души.

Тайфунът Ханун разтури скаутски лагер в Южна Корея

Тайфунът Ханун разтури скаутски лагер в Южна Корея

Повече от 270 полицейски коли и четири хеликоптера бяха разположени, за да ескортират автобуси пълни със скаути