Спасителна лодка се е преобърнала в Атлантическия океан край западното крайбрежие на Франция, оставяйки трима спасители мъртви, на фона на ветрове до 129 км/ч, съобщават британските медии.

Те са били част от 7-членен екипаж, които са отишли на помощ на рибарска лодка, която е бедствала по време на разразяването на бурята Мигел в района.

Ветрове до 147 км/ч удариха северната част на Испания по-рано, завъртайки се около Бискайския залив и продължавайки към Франция.

Бурята е необичайна, като идва в началото на летния туристически сезон.

Снимки на лодката на Националното сдружение за морско спасяване са я хванали да се люшка сред големи вълни в моментите преди да се преобърне, след което преобърнатият плавателен съд удря брега.

Четирима от седемте души екипаж на борда на спасителната лодка са успели да доплуват до брега. Три хеликоптера и около 60 пожарникари се опитват да открият телата на тримата мъртви.

Най-бурните ветрове са били регистрирани в северозападната испанска област Астурия късно в четвъртък, докато по-рано са били причинени щети по някои сгради в Галисия.

Докато бурята удряше сушата в Западна Франция, метеоролозите регистрираха скорости на вятъра от 129 км/ч.

По крайбрежието в района на Венде, край летния курорт Les Sables-d'Olonne, екипаж от Националното сдружение за морско спасяване е отишъл на помощ на рибарска лодка в беда и преобърнала се на около 800 м от брега.

"Морето беше много бурно", коментира кметът Яник Моро пред телевизия BFMTV, допълвайки: "В лодката имаше седем души, а трима спасители са загинали. Това е голям шок за нас и голям шок за целия град."

Десет френски департамента са били с оранжев код за опасно време и предупреждение за потенциални щети, особено от паднали дървета. Пътуването с железопътен транспорт в западната част на Франция беше нарушено от бурята, а метеоролози заявиха, че такива събития са рядкост през юни.

Предупреждения за опасно време има също на север, с опасност от силен дъжд и скорост на вятъра до 100 км/ч в западната част на Холандия.

Силни ветрове вече опустошиха холандското крайбрежие в ранните часове на четвъртък.