Голям пожар напредна към турска топлоелектрическа централа (ТЕЦ), а фермери подбраха паникьосан добитък към морето, след като горските пожари, при които загинаха осем души, бушуваха за седми пореден ден, информира "Франс прес".

84-милионната ни югоизточна съседка е обсебена от ужас, тъй като най-разрушителните горски пожари от поколения заличават девствени гори и богати земеделски земи по части от средиземноморското и егейско крайбрежие на Турция.

Големи пожари продължават да бушуват в Турция

Големи пожари продължават да бушуват в Турция

Жертвите са вече осем, над 400 души са пострадали

Уплашени туристи са принудени да се качат на лодки за безопасност, а десетки села са евакуирани, след като бурните ветрове и засилващата се жега разпространяват пламъците.

Екип на АФП в беломорския град Мармарис е видял фермери, които са изваждали паникьосаните си животни от горящите хамбари и са ги дърпали към относителната безопасност на плажа.

Властите в съседна Гърция обвиниха рекордната гореща вълна, която те свързаха с климатичните промени, за два по-малки пожара на остров Родос и полуостров Пелопонес.

Температурата от над 40 градуса по Целзий в южната част на Турция също така предизвика рекорден скок в потреблението на електроенергия, който причини прекъсване на електрозахранването вчера в градове като Анкара и Истанбул.

Турското министерство на енергетиката хвърли вината за спиранията на тока върху условия, подобни на суша, които изпразниха язовирите, отговорни за производството на хидроенергия, и "рекордно ниво" в потреблението на електроенергия в жегите.

Има задържан за горските пожари в Турция

Има задържан за горските пожари в Турция

Три хотела бяха евакуирани...

Но кметът на егейския крайбрежен град Милас подчерта, че бил по-притеснен от това, което може да се случи, ако неконтролиран огън, издигащ огромни облаци дим над региона, обхване местната ТЕЦ.

Кметът на Милас Мухамет Токат публикува поредица от спешни съобщения в "Туитър", показващи пламъците, разпространяващи се на хълм към предполагаемото местоположение на топлоцентралата.

"Това е критично място", каза той във видеоклип, показващ пламъците.

"Огънят е достигнал до жилищните комплекси", пише той час по-късно, като допълва: "Отиването отвъд този хълм ще означава, че огънят ще достигне съвсем ново измерение."

Токат е член на основната опозиционна партия в Турция и един от нарастващия хор от гласове, критикуващи реакцията на президента Реджеп Тайип Ердоган на бедствието.

Турският държавен глава попадна под порой от гневни подигравки в социалните мрежи, защото хвърли торбички чай към объркани местни жители, докато посещаваше засегнатия регион под тежък полицейски ескорт миналия уикенд.

Много турци се обръщат към социалните мрежи за новини след репресиите, последвали неуспешния преврат срещу Ердоган през 2016 г., когато водещи телевизионни канали и вестници попаднаха под влияние на правителството.

Прессекретарят на Ердоган Фахретин Алтън предупреди, че "информацията, разпространена в социалните мрежи, групи за незабавни съобщения и форуми, е фалшива новина", целяща да направи Турция да изглежда слаба.

"Моля, нека разчитаме на изявленията на официалните власти", написа той в "Туитър".

Правителството обяви късно вчера, че е потушило 145 пожара и все още се бори с девет. Министрите на отбраната и вътрешните работи на Турция заявиха, че също са мобилизирали своите сили, за да помогнат на пожарникарите.

Полицията уточни, че възнамерява да използва оръдия за пръскане на вода от типа, използван за разпръскване на неразрешени демонстрации и митинги. Но кметът на Милас отбеляза, че неговите по-ранни молби за помощ от самолети за гасене на пожари са останали без отговор.

"Беше очевидно, че това ще се случи", туитна той, след като огънят наближи електроцентралата, като допълни: "Ще се разрева от гняв."