Чернобил стана сериозен урок за цялото човечество. Мащабите на чернобинската трагедия бяха минимализирани само благодарение на самоотвержените специалисти, изпълняващи гражданския си дълг, заяви президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Последиците от Чернобил до ден днешен са сурово ехо, което се отразява на природата и на здравето на хората. Мащабната трагедия можеше да бъде още по-голяма, ако не беше безмерното мъжество и самоотверженост на пожарникари, военнослужещи, специалисти и медицински работници, които честно изпълняваха своя професионален и граждански дълг. Мнозина от тях пожертваха собствения си живот заради спасението на другите", се казва в телеграма до участниците по ликвидацията на последиците от аварията в Чернобилската АЕЦ, публикувана на сайта на Кремъл.

Ние с пълно право определяме участниците в ликвидацията на последствията на тази страшна катастрофа за настоящи герои и скланяме главата си пред светлата памет на загиналите, пише Путин.

"И разбира се, нисък поклон на ликвидаторите-ветерани, които не забравят за загиналите си другари, поддържат семействата им, активно се занимават с обществените потребности", каза Путин. На 26 април се навършват 30 години от аварията в Чернобилската АЕЦ.

От взрива бе напълно разрушен четвърти енергоблок на атомната електроцентрала. Аварията, по оценка на специалистите, стана най-мащабната в цялата история на атомната енергетика.

В радиус от 30 километровата зона на станцията бяха евакуирани над 115 хил. души. В ликвидиране на последците на Чернобилската АЕЦ са участвали над 600 хил. Съветски граждани.