Четирима души са били намерени мъртви днес, докато огромен пожар бушуваше за втори ден в Кипър, унищожавайки горски масиви и десетки домове в огнена стихия, която длъжностно лице определи като най-опустошителната в историята на страната, предаде "Ройтерс".

Пожарът, разпален от силен вятър, засегна поне 10 общности на площ над 50 квадратни километра в подножието на планинската верига Троодос, район от борова гора и гъсто вегетирали храсти.

"Това е един от най-разрушителните (пожари), които сме преживели, за съжаление, с жертви", каза кипърският президент Никос Анастасиадис пред репортери от района. Държавата ще се намеси и ще подкрепи всички засегнати, увери той.

Районът включва някои от най-живописните планински села в Кипър. Очевидци свидетелстват, че склоновете от буйни борови или овощни градини са били превърнати в тлеещи черни пънове на пустеещ сив пейзаж.

"Ще им трябват поне 10 години, за да пораснат отново. Как да оцелеем", оплака се 70-годишният фермер Андреас Коста, който плачеше, докато Анастасиадис се опитваше да го утеши.

"Изгори всичко", отбеляза Коста пред държавната телевизия.

Жертвите, за които се смята, че са египетски граждани, са намерени мъртви близо до Оду, планинска общност северно от градовете Лимасол и Ларнака.

"Всички индикации сочат, че това са четирите лица, които са изчезнали от вчера", уточни вътрешният министър Никос Нурис.

Европейската комисия (ЕК) отбеляза, че противопожарни самолети са излетели от Гърция, за да се борят с пожара, а Италия също планира да изпрати въздушни пожарникари.

Израел също обеща помощ, а самолети от британски военни бази в Кипър също са допринесли.

Спътникът за извънредни ситуации на ЕС "Коперник" е бил активиран, за да предостави карти за оценка на щетите на засегнатите райони, се казва в изявление на ЕК.

Причината за пожара, започнал около обяд вчера, не е ясна. Кипър изпитва високи температури през летните месеци, като температурите през последните дни надвишават 40 градуса.

Полицията уточни, че е разпитвала 67-годишно лице във връзка с пожара.