Швеция, която избра по-отворена стратегия в борбата с новия коронавирус (COVID-19) в сравнение с другите европейски страни, има най-голям брой починали в Европа на глава от населението от COVID-19 през последните седем дни, показват данни, цитирани от "Ройтерс".

Швеция запази отворени повечето училища, ресторанти и фирми по време на пандемията. Въпреки че починалите намаляват, Швеция е имала средно 6,25 жертви на 1 млн. жители на ден през последните седем дни между 12 и 19 май, показват данните на Ourworldinsata.org. Това е най-високата смъртност в Европа за въпросния период, надминавайки дори Великобритания, където е имало 5,75 починали на 1 млн. души.

През последното денонощие в Швеция са регистрирани още 45 починали от коронавирус, с което общият брой на жертвите в страната достигна 3 743 души.

За изминалите 24 часа са били регистрирани 422 новозаразени, като общия брой на заразените вече е 30 799 души.

Швеция отчете рекордна месечна смъртност за последните почти 30 години

Швеция отчете рекордна месечна смъртност за последните почти 30 години

От пандемията са загинали около 3700 души

Досега в пандемията Швеция все пак има по-малко жертви на глава от населението в сравнение с Великобритания, Испания, Италия, Белгия и Франция, които избраха да наложат блокада, но има много повече починали от скандинавските си съседи Дания, Норвегия и Финландия.

Стратегията на Швеция, основана най-вече на доброволни мерки по отношение на социалното дистанциране и базова хигиена, е критикувана от някои като опасен експеримент с живота на хората, но също така е предложена като бъдещ модел от СЗО.

Стратегията за избягване на блокада на Швеция изглежда смекчи удара върху икономиката, като растежът намалява много по-малко, отколкото в Дания и Норвегия през първото тримесечие.

Шведската стратегия е правилна въпреки многото жертви, настоява авторът й

Шведската стратегия е правилна въпреки многото жертви, настоява авторът й

Затварянето на страната нямало да доведе до особена разлика