Вчера украинските власти призовата гражданите да се върнат на работа. В специално телевизионно обръщение Олексий Арестович, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, формулира девиза на нацията, макар и да подчерта, че възклицателната интонация не би била подходяща: "Отиди на работа, помогни на фронта, помогни на Украйна."

"Призоваваме всички да се върнат към нормален или близък до нормалния живот, когато това е възможно. В освободените от врага райони, където няма непосредствена заплаха. И още повече в градовете в Централна и Западна Украйна", заяви Олексий Арестович и обясни, че икономическото възстановяване е от решаващо значение както за държавата, за нормалния социален и политически живот, така и индивидуално за психиката на всеки отделен човек.

Какво обаче ще заварят украинците в домовете си когато се завърнат. Във фокуса на западните кореспонденти на BBС, Reuters и AFP попада град Буча, Киевски регион, откъдето руските войски се оттеглиха в петък.

Докато руските войски се изтеглят от окупираните от тях селища в Киевска област, журналистите и украинските служители започват да си съставят представа за това какво се е случило там по време на окупацията. В събота журналисти от агенция AFP и Reuters са посетили град Буча близо до украинската столица и свидетелстват за поне 20 тела на мъже в цивилни дрехи, оставени да лежат само на една от улиците*.

Снимките, направени от журналисти на агенция AFP, показват телата на убитите и град, потънал в разруха. Подобни снимки са направени и от репортери на Ройтерс, на които се виждат телата на загиналите в цивилни дрехи, опожарени коли и къщи, повредени от снаряди и ракети.

Буча е едно от първите гробища на руските надежди да обкръжат и влязат в Киев, пише BBC.

Два или три дни след влизането на първите руски войски в Украйна на 24 февруари украинските сили унищожават колона от руски танкове и бронетранспортьори, която преминава през град Буча към Киев. Разрушената техника все още стои по улиците на града.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр заяви в събота, че украинската армия е възстановила напълно контрола си над Киевския регион.

16 от 20-те тела, видени от фотографа на AFP, са били на тротоара или близо до бордюра. Други трима от загиналите са оставени по средата на пътя, а един - в двора на разрушена къща.

До едно от телата имало отворен паспорт на украински гражданин, а ръцете на този човек били вързани зад гърба му с парче бял плат. И други убити са открити със завързани ръце.

Кметът на Буча Анатолий Федорук съобщи, че "280 души вече са погребани в масови гробове". Сред тях не са само мъже, но и жени, включително и деца, 14-годишен тийнейджър.

Федорук твърди, че по улиците на града все още има коли с "цели загинали семейства - деца, жени, баби и мъже". Останките на хората все още лежат по улиците, тъй като сапьорите не са приключили работата си в града, а те могат да бъдат изнесени едва "след три-четири дни".

Според оценка на журналисти от AFP и Reuters някои от телата може да са лежали на пътя с дни и дори със седмици. Местните жители разказват пред "Ройтерс", че тези хора са били убити от руските военни, които държаха окупиран града един месец.

Трудно е да се направят категорични заключения при какви точно обстоятелства са били убити мъжете.

Украинските медии съобщават за появата на масови гробове в Буча още на 13 март, като тогава директорът на центъра за първична медицинска помощ в град Ирпин Андрий Левковски пише за погребението на 67 цивилни.

Руското министерство на отбраната не е отговорило на твърденията, а BBC не може да ги потвърди.

Кореспондентът на BBC Джереми Боуен свидетелства за още 13 тела - някои от тях вероятно и на украински военнослужещи - на път в друг район на Киевска област между селата Мрия и Мила.

BBC свидетелства и какво е останало от "Мрия" - най-големия транспортен самолет в света, който се намираше на летището в Гостомел, превзето като опит да бъде използвано за база за настъпление срещу Киев.

Самолетът бе унищожен в началото на инвазията. Покривът на огромния хангар, построен специално за него, е осеян с "цяло съзвездие от дупки от шрапнели", пише британският кореспондент.

Ан-225 "Мрия" (Мечта) е свръхлек транспортен самолет, разработен от конструкторското бюро "Антонов". Това е най-големият и най-тежкотоварният самолет в историята на световната авиация.

*News.bg не публикува изображения с убити хора по улиците на украински градове от международния обмен, до който има достъп.