Проливни дъждове предизвикаха наводнения и свлачища в много части на Шри Ланка. Най-малко 10 души са загинали, а други шестима са в неизвестност, предават от Associated Press.

В страната училищата към момента са затворени, като министерството на образованието обяви, че повторното им отваряне ще зависи от развитието на времето.

Вчера силните проливни дъждове са причинили хаос и щети в много части на страната. Наводнени са жилищни сгради, ниви и пътища, което е принудило местните власти да спрат електричеството в някои области, като предпазна мярка.

Шест смъртни случая са потвърдени в следствие на наводненията в столицата Коломбо и в местността Ратнапура вчера, според Центъра за управление на бедствия. Други трима са загинали след срутване на земни могили върху домовете им. Дъждовете са причинили и падането на много дървета, което също е взело една жертва.

Към момента над 5000 души са били преместени в евакуационни центрове и повече от 400 домове са със сериозни щети, се казва в изявление на Центъра за бедствия.

Военноморските сили и армията са били изпратени да подпомогнат спасяването на жертвите от наводненията, както и да осигурят храна и други основни неща за засегнатите.

Шри Ланка се бори с тежки метеорологични условия от средата на май, причинени от проливни мусонни дъждове. Миналата седмица тайфуни засегнаха и други близки държави, като стотици хиляди бяха евакуирани в Бангладеш и Индия. Друг тайфун взе жертви и във Филипините, като постоянните ветрове там достигаха над 130 км/ч.

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

2000 къщи са напълно унищожени