7-годишно афганистанче е спасено заедно с 14 други мигранти от камион, след като изпратило SMS до британска доброволка. В съобщението то заявило, че се страхува, че ще се задуши, пише „Индипендънт”.

Детето се запознало с доброволката Лиз Клег, която била част от група доброволци, които отишли да помагат на бежанците в лагера „Кале” по-рано тази година. Клег получила съобщението от Ахмед вчера, докато била на конференция в Ню Йорк, Ахмед. Момчето заявило, че се задушават в каросерията на камион. Намирали се някъде в Англия и шофьорът отказва да спре.

В съобщението пишело: „Имам нужда от помощ. Шофьорът няма да спре колата. В колата няма кислород. Няма сигнал. Аз съм в контейнер. Не се шегувам. Кълна се в Бог”.

Клег обясни, че тя и другите доброволци са дали стотици мобилни телефони на децата, които живеели в лагера „Кале”, когато били там. Дали им и номерата си в случай на извънредна ситуация.

Лиз Клек знаела, че Ахмед няма да си измисли нещо такова, така че тя се обадила на колежката си Таня Фрийдман от благотворителната организация „Помощ за бежанците” в Лондон. Фрийдман пък се обадила в полицията. Тя обяснила, че става въпрос на живот и смърт. Доброволката имала телефона на Ахмед и първото нещо, което полицаите направили, било да намерят преводач, който говори пущу, за да разговаря с момчето. Органите на реда му позвънили веднага и се убедили, че става въпрос за спешна ситуация. Проследили телефона му и открили, че той е камион в Лестършир.

Полицаите открили камиона на магистрален сервиз и спасили хората, които се намирали в него.

Смята се, че Ахмед е влязъл в камиона с по-големия си брат.

14-те души били арестувани по подозрение, че са влезли нелегално във Великобритания. Арестуван е и мъж, за когото се подозира, че е помогнал за нелегалното влизане.

Говорителката на полицията обяви, че едно дете е поставено под полицейска закрила, но името му не се споменава.

Със случая са се заели миграционните.