Поне един убит и деветима са пострадали, от които двама тежко, при пожар на офшорна нефтена платформа, управлявана от мексиканската национална петролна компания Pemex, предаде "Ройтерс".

Пожарът е станал в събота следобед. Платформата е била разположена в южната част на Мексиканския залив, откъдето произлиза по-голямата част от производството на петрол на компанията.

Петима са били служители на Pemex, докато останалите четирима са били изпълнители на местни доставчици на услуги Diavaz и COTER. Един от тези изпълнители е починал.

По първоначални данни от компанията са казали, че огънят е овладян за около 15 минути и няма сериозно пострадали хора, само двама били ранените.  

Инфраструктурата на Pemex се смята за остаряла и зле поддържана, което е причина и за чести инциденти.

Трима загинали и повече от 60 ранени при експлозия в мексикански петролен завод
Обновена

Трима загинали и повече от 60 ранени при експлозия в мексикански петролен завод

Все още не е ясна причината за инцидента

Платформата Akal-B, на която е станал пожарът, е част от стареещия, но все още значим комплекс от плитки кладенци Cantarell на Pemex.

В момента комплексът произвежда около 200 000 барела на ден суров петрол, но преди две десетилетия беше едно от най-добиващите находища в света с добив от над 2 милиона барела на ден.

В изявлението си Pemex не дава подробности как е засегнато производството на нефт и газ от комплекса.

Компанията отбеляза, че е продължила да разследва причината за инцидента, както и действията, необходими за "възстановяване" на операциите в своя център за обработка.