До взривовете в японската АЕЦ „Фукушима-1" са довели действията на оператора на станцията компания Tepco.

До този извод е стигнал след проведено самостоятелно разследване вестник The Wall Street Journal, пише електронното издание Лента Ру.

Американският вестник твърди, че операторът на „Фукушима-1" съзнателно не е намалил налягането в първия реактор в първите часове след земетресението на 11 март, което впоследствие е довело до повишаване на концентрацията на водород в помещението на енергоблока и е провокирало взрив.

Такова действие се дължи на правила за поведение при извънредни ситуации при опасност от ядрено облъчване, приети в Япония. Съгласно тях на Tepco се е наложило да докара налягането в реактора до равнище, двойно превишаващо равнището, на базата на което са били разчетени ограничителните клапани. В такова състояние реакторът се е намирал около денонощие в от момента на повреда в системата за охлаждане.

Предполага се, че повишеното налягане е повредило клапаните и чрез тях в помещението на енергоблока е попаднал водород, което е причинило взрива. Впоследствие в първия енергоблок са станали още няколко взрива. По аналогичен начин е протекла ситуацията и при останалите реактори, работещи по време на земетресението.

Възможността за такова развитие на събитията са потвърдили както американски, така и японски експерти.

Междувременно от Tepco твърдят, че налягането в реакторите е било намалено тогава когато това е станало възможно - изпускането на радиация е могло да увреди здравето на жителите от региона.

Аварията в АЕЦ „Фукушима-1" възникна след разрушителното земетресение в Япония на 11 март и последвалото го цунами. В момента на земетресението работеха три реактора на централата, които след сигнал за подземни трусове преминаха на авариен режим. Прекомерното прегряване обаче доведе до частично разрушаване на активните зони на ядрените реактори.