Глобалното затопляне може да причини още по-голям глад в Африка и да  доведе до разтопяването на голяма част от ледниците в Хималаите още през 2030г., предупреждават учени, предаде Ройтерс.

Специалистите предупреждават още, че най-засегнати от затоплянето ще са най-бедните нации. Става дума най-вече за катастрофи, които ще бъдат причинени от индустриалното развитие, поясни Ахим Щайнер, ръководител на Екологичната програма на ООН.

Учени от целия свят участват в създаването на доклад за последиците от глобалното затопляне, който се очаква да бъде официално изнесен на 6 април.

Той подчерта голямото увеличение на температурите в световен мащаб, предизвикано най-вече от парниковите газове, отделяни от изгарянето на природни горива.

Дори половин метър увеличение на водите на моретата би могъл да има катастрофален ефект, поясни Щайнер. Ако глобалното затопляне продължи със същата скорост, то към 2030 ледниците на Хималите най-вероятно ще намалеят пет пъти.

Въпреки това, от глобалното затопляне може да се очакват и някои положителни резултати, се посочва в доклада, върху който са работили над 2 500 учени.

Подобни положителни страни ще има най-вече в областта на селското стопанство.

Заради по-високите температури посевите ще се развиват по-бързо в страни, далече от тропиците, като Канада, Русия, Нова Зеландия и Скандинавия.

Но затоплянето ще рефлектира на богатите нации по друг начин. Средиземноморският регион може да остане напълно неплодороден. В САЩ поради повишаването на температурите и огромните вълни, живеенето по крайбрежията може да стане почти невъзможно.

Въпросът вече не е какви ще са последиците от глобалното затопляне, а как и кога ще се справим с тях, добави Щайнер.