Издирването на изчезналия самолет на "Малайзийските авиолинии" от полет MH370 ще приключи до две седмици. Това обяви министърът на транспорта на Малайзия, цитиран от ДПА. Семействата на пътниците настояват за удължаване на срока на издирването.

Лиоу Тионг Лай обяви, че издирването е във финалния си етап. Той обаче все още се надява за пробив относно местоположението на самолета.

"Ние сме на последния етап в рамките на две тези седмици. Надяваме се, че можем да намерим самолета. Молим се силно издирването да даде плодове и да локализираме MH370", заяви Лай пред журналисти.

Изчезналият малайзийски MH370 не е в зоната на търсене

Изчезналият малайзийски MH370 не е в зоната на търсене

Експерти предлагат да се търси на север

Самолетът, който изпълняваше полет за Пекин от международното летище в Куала Лумпур, изчезна на 8 март 2014 година. На борда му имаше 239 души. Експерти смятат, че самолетът рязко е сменил курса си.

Австралийското бюро по безопасност на транспорта води разследването, което е концентрирано на 120 000 кв. км в Индийския океан.

Малайзийският министър на транспорта заяви, че тристранна среща с правителствата на Австралия и Китай ще бъде проведена, след като издирването бъде завършено и ще бъде изготвен доклад.

"Има много предположения. Ние не можем да основем нищо на тези предположения. Нуждаем се от достоверна информация за търсенето на самолета, така че чакаме крайния доклад", посочи Лиоу Тионг Лай.

Последният издирвателен плавателен съд започна финално преглеждане в южната част на Индийския океан миналия месец.

Семействата на пътниците настояват издирването да продължи, особено след като някои експерти и разследващи заявиха, че може би се търси на грешно място.