Разузнавателният дрон от съветската епоха, който се разби на 10 март в хърватската столица Загреб, без да причини жертви или разрушения, е носел въздушна бомба, която е избухнала след като летателният апарат се е разбил в земята, заяви група от експерти в сряда, цитирани от Ройтерс.

Разследващите не пожелаха да разкрият целта на дрона или кой го е изпратил, но Унгария заяви, че дронът Туполев ТУ-141 е бил засечен от радар в унгарското въздушно пространство, след като е бил открит над Украйна, и е влязъл в Унгария през румънското въздушно пространство. Дронът е много стар и целта на полета му се задава ръчно преди стартирането му.

Дронът, летящ на ниска височина от 1000 метра, премина през Унгария на 10 март и се разби седем минути след като навлезе във въздушното пространство на Хърватия, съобщи хърватското правителство. И Унгария, и Хърватия са членки на НАТО.

Подробен анализ на металните му фрагменти показа, че дронът, носещ авиационна бомба OFAB 100-120, се е ударил в земята поради повреда на парашута, но по него не са открити следи от военни експлозиви като тринитротолуен (TNT), каза Ивана Бачич, експерт по експлозиви, на брифинг в Загреб.

Бомбата е била заредена от нетрадиционен органичен прах, който експлозията е разрушила до газове, така че не е било възможно да се идентифицира, каза Бачич.

Следователите казаха, че 96 превозни средства са били повредени от експлозията близо до езерото Ярун в Загреб, като щетите се оценяват на 600 000 куни (86 090 долара). Дронът обаче падна близо до студентско общежитие, но в късните часове (около 23 часа местно време) и за късмет на това място не е имало хора.

Експертите отказват да посочат кой може да е изпратил дрона и защо, като казаха, че тази част от разследване се води от Министерството на отбраната на Хърватия.

Припомнме, че само четири дни по-късно и в Румъния падна дрон от Украйна, но той беше значително по-малък и невъоръжен, освен това падна в земеделска площ и не прични никакви щети и никой не пострада.

Украинци се обучават в САЩ да воюват с дрон

Украинци се обучават в САЩ да воюват с дрон

Те ще се върнат в Украйна до дни