Следственият комитет на Русия започна предварителна проверка за възможно бездействие на длъжностни лица при проверки на нощния клуб "Полигон" в Кострома, където вчера 13 души загинаха при пожар, а десетки други бяха ранени. Това съобщи ТАСС, като цитира пресслужбата на руския Следствен комитет.

По случая са задържани двама души - 23-годишен мъж, заподозрян в стрелба с гранатомет, както и директорът на фирма "Емпайър", организирала работата на клуб "Полигон".

Собственик е депутатът от Костромската областна дума и член на политическия съвет на Костромския регионален клон на "Единна Русия" Ихтияр Мирзоев.

Припомняме, че по предварителни данни пожарът в нощта на петък срещу събота е възникнал след изстрел с ловна ракетна установка, след което са се запалили декоративни елементи на тавана.

13 души загинаха при пожар в нощен клуб в руския град Кострома

13 души загинаха при пожар в нощен клуб в руския град Кострома

По първоначални данни инцидентът е причинен от пиротехника

Задействала се е противопожарната система в сградата, което е позволило да бъдат евакуирани 250 души.

Управата на клуба не можа веднага да каже точно колко хора е имало в заведението по време на инцидента.

Преди пожара е имало и масов бой между посетители на заведението, но според органите на реда няма връзка между двата инцидента.

Следствието образува по-рано две наказателни дела по случая - по част 3 на чл. 109 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Причиняване на смърт по непредпазливост на две или повече лица") и по част 3 на чл. 238 от Наказателния кодекс на РФ ("Предоставяне на услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност, довели до смъртта на две или повече лица").