Пиенето на повече от две сладки или изкуствено подсладени безалкохолни напитки на ден значително увеличава риска от диабет. Това е установило изследване, цитирано от "Гардиън".

Шведското изследване е открило, че консумирането на повече от две 200-милилитрови напитки увеличава повече от два пъти рисковете от развитие на диабет тип 2. Постоянният навик за консумиране на най-малко 5 напитки дневно увеличава вероятността за развитие на заболяването повече от 10 пъти.

Безалкохолните напитки също повишават риска от по-малко разпространеното състояние, наречено латентен автоимунен диабет при възрастни (LADA). Той има характеристики и от двата типа диабет - 1 и 2.

Диабет тип 1, който изисква постоянно инжектиране на инсулин, е автоимунно заболяване, което унищожава инсулинопродуциращите клетки в панкреаса.

Диабет тип 2, който засяга почти 3 млн. възрастни във Великобритания, променя начина, по който тялото реагира на инсулина и е свързано със затлъстяването на и начина на живот.

Учените от Каролинския институт са изследвали нивата на консумиране на безалкохолни напитки сред 2874 възрастни шведи и ги сравнили с нивата на диабет.

Водещият учен д-р Йозефин Едвал Ловенборг заявява, че в това проучване са били изненадани от увеличения риск от развитие на автоимунен диабет заради пиенето на безалкохолни напитки. Тя допълни, че планират да изследват какво може да противодейства на този риск, например като консумирането на мазни риби. За тази цел учените използват данни от осем различни европейски държави.

Безалкохолните напитки могат да увеличат риска и от диабет тип 2 и от LADA, повлиявайки на глюкозния метаболизъм и инсулиновата чувствителност, обясняват учените в европейски журнал по ендокринология.

Изчислено е, че един на 11 души по света страда от диабет.