Две деца са убити, а 9 са ранени при днешното нападение с нож в британския град Саутпорт. Шест от децата са в критично състояние, съобщават от полицията.

Ранени са и двама възрастни. Атаката е извършена по време на танцова забава, посветена на Тейлър Суифт.

Извършителят е 17-годишен, който е задържан. Не става дума за нападение с терористичен характер, уточниха британските власти, цитирани от АП.

Британските спешни служби първоначално съобщиха, че мъж е арестуван след като най-малко осем души бяха намушкани при "голям инцидент" в Саутпорт, Северозападна Англия, предава Ройтерс.

Северозападната служба за бърза помощ информира, че е оказала помощ на осем пациенти с рани от нож, които са били транспортирани до три различни болници, включително Детската болница "Алдър Хей."

Полицията в Мърсисайд заяви, че въоръжени полицаи са арестували мъж и са иззели нож след като са били извикани заради съобщения за нападение около 11:50 ч. местно време (13:50 часа българско време). Според тях няма по-широка заплаха за обществото.

Нападението е довело до смъртта на едно дете, съобщи Liverpool Echo, но тази информация не е потвърдена официално . Собственик на местен бизнес, който беше един от хората, извикали полицията, каза, че инцидентът в Саутпорт е като "сцена във филм на ужасите".

Колин Пари, собственик на автосервиз каза, че смята, че шест или седем "млади момичета" са били намушкани.

"Дълбоко съм обезпокоена от много сериозния инцидент в Саутпорт", каза министърът на вътрешните работи на Великобритания Ивет Купър по X.

"Всички мои мисли са със семействата и близките на засегнатите. Говорих с полицията в Мърсисайд и комисаря по престъпността, за да предам пълна подкрепа на полицията и благодаря на реагиращите служби за спешна помощ."

Детската болница "Адлер Хей" съобщи, че е обявила сериозен инцидент и нейното спешно отделение е изключително натоварено. От болницата помолиха родителите да довеждат децата си само при абсолютна спешност.

Към момента не се привежда официална информация за мотивите на нападателя, нито за състоянието на пострадалите и възрастта им.

МВнР предупреждава българските туристи да не носят ножове, ако пътуват за Гърция

МВнР предупреждава българските туристи да не носят ножове, ако пътуват за Гърция

Гръцката полицията приема, че ножове с дължина на острието над 7-10 см са оръжия