Двама души загинаха, а двама остават в неизвестност, след като проливните дъждове причиниха тежки наводнения в Централна Испания в неделя и рано сутринта в понеделник, затваряйки пътища, линии на метрото и връзки с високоскоростни влакове, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

Хеликоптери бяха изпратени да спасяват хора, потърсили убежище на покривите на домовете си в района на Толедо на около 50 км югозападно от Мадрид, съобщиха службите за спешна помощ.

Внезапният порой превърна улиците в реки от кал, които повлекоха коли и кофи за боклук в регионите Мадрид, Кастилия-Ла Манча, Каталуния и Валенсия. В много райони падна и градушка.

Двама души са загинали в селския район около централния град Толедо, каза говорител на полицията.

Силният проливен дъжд, който удари Централна Испания, причини сериозни неприятности, включително прекъсване на няколко линии на мадридското метро и високоскоростните жп връзки с южните градове на страната. Спешните служби регистрираха почти 1200 инцидента през нощта, а двама мъже в селския район на Алдеа дел Фресно са в неизвестност, съобщи Хавиер Чивите, говорител на службите за спешна помощ.

Двама души, баща и син, са в неизвестност, след като са били в превозно средство, което е попаднало в приливна вълна, причинена от река Алберче. "Надяваме се този случай да има положително развитие," добави Чивите.

Шест моста бяха съборени от водите, преляли извън речните брегове, и няколко пътя в района на Мадрид бяха затворени.

Високоскоростните жп връзки между Мадрид и Андалусия в Южна Испания бяха възобновени по-късно в понеделник, но с по-ниска от нормалната скорост. Работата на метрото в Мадрид също беше частично възобновена.

Внезапният проливен дъжд, който валя в почти цялата страната, превърна в реки улиците в регионите Мадрид, Кастилия, Каталуния и ВаленсияНа много места падна и градушка.

Националната метеорологична агенция на Испания понижи степента на предупреждение от оранжево и червено до жълто в понеделник сутринта, като дъждовете започнаха да намаляват.

Сушата в Испания изпразва язовирите, налагат ограничения за вода

Сушата в Испания изпразва язовирите, налагат ограничения за вода

Страната регистрира най-голямата си суша от 60-те години насам