Правителството на Италия разпореди поставяне под карантина на една четвърт от населението на страната, за да се спре разпространението на новия коронавирус, съобщават световните информационни агенции. 

Засегната е обширна зона в северната част на страната, простираща се от икономическата столица Милано до Венеция.

"Това е безпрецедентна мярка", обяви италианският премиер Джузепе Конте и увери: "Ще успеем да спрем епидемията."

Карантина и над Северна Италия

Карантина и над Северна Италия

Мерки срещу коронавируса

По време на карантината ще бъдат ограничени влизанията и излизанията в зоната. Мярката остава в сила до 3 април. Засегнати са цялата област Ломбардия с централен град Милано, както и 14 провинции в северните области Венето, Пиемонте, Марке и Емилия-Романя. 14-те провинции са Модена, Парма, Пиаченца, Реджо Емилия, Римини, Пезаро и Урбино, Алесандрия, Асти, Новара, Вербано Кузио Осола, Верчели, Падова, Тревизо, Венеция.

Засегнати от карантината ще бъдат 16 милиона души общо в областта Ломбардия и 14-те провинции в другите северни италиански области.

Конте отчете, че взетите мерки налагат жертви и причиняват неудобства, но настоя, че сега е моментът хората да бъдат отговорни.

"Ние трябва да се грижим за нашето здраве и за това на нашите близки, за нашите родители, но също и за нашите баби и дядовци, защото открихме, че основно те, най-възрастните хора, са най-изложени на риск", посочи италианският премиер.

В поставената под карантина зона всички училища, музеи, спортни зали, театри и културни центрове ще останат затворени.

Баровете и ресторантите могат да бъдат отворени, но само от 6 до 18 ч. и при условие че вътре може да се спазва дистанцията за безопасност от най-малко метър между клиентите.

Ограничава се и движението в зоната, като то трябва да е мотивирано от спешни или професионални мотиви. Силите на реда ще имат правото да искат от гражданите да аргументират придвижването си.

Магазините ще трябва да спазват дистанцията за безопасност между клиентите и ако не могат да го направят трябва да затворят. Достъпът до тях ще трябва да е такъв, че да се ограничават струпванията на много хора. Достъпът на семействата и близките на пациенти в болниците, спешните отделения или старческите домове ще бъде ограничен.

В държавните и общинските институции заседанията ще трябва да бъдат отложени, като се препоръчва работа от вкъщи. Що се отнася до храмовете, те ще могат да останат отворени, но при условие че избягва струпване на много хора.

Новината за карантината, която изтече в италиански медии още вчера, предизвика масирано пазаруване в магазините в събота вечерта, които обичайно по това време са пусти.

Италия е на първо място в Европа по брой заразени и на трето място в света, след Китай и след Южна Корея.