Египет започна масово унищожаване на свине, като част от превантивните мерки на правителството срещу разпространението на свински грип, съобщи БиБиСи.

Клането на животните се случва, въпреки че в страната няма потвърдени случаи на заразяване с вируса. БиБиСи обаче припомня, че в съседния Израел обаче вече са регистрирани два случая на болестта. Взехме решение да започнем унищожаването на всички свине в Египет от днес, заяви здравният министър Хатем ел-Габали.

Египет предприема тази мярка, въпреки че вчера Световната организация по здравеопазване на животните обяви, че свинският грип не се предава чрез храна и вирусът не е изолиран при свине към днешна дата. Ето защо не е правилно да наричаме това заболяване свински грип, се посочваше още в становището на организацията.

Припомняме, преди дни израелският премиер Бенямин Нетаняху свика извънредно заседание, посветено на проблемите със свинския грип и подготовката на Израел за възможно разрастване на епидемията.

Сред предприетите мерки от израелските власти е и засилването на ангажирания медицински персонал по летищата, както и поставянето на специални термични камери, които да проверяват пристигащите пътници. Всички пристигащи в страната от Мексико ще бъдат подлагани на специална проверка, като състоянието им ще се следи по време на престоя им в Египет.

Страната беше силно засегната от вируса на птичия грип, припомня БиБиСи. Болестта взе 22 жертви.

Междувременно стана ясно, че Световната здравна организация е повишила степента на опасност от пандемия на свинския грип от 4-та на 5-та по шестобалната скала.