Брюксел отложи плановете за повишаване на устойчивостта на Европейския съюз срещу суши и наводнения на фона на сушата в южните части на континента, преди дори да е настъпила пролетта.

През септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви инициатива за водоустойчивост сред политическите приоритети за остатъка от нейния мандат, но елементът изчезна от последния календар на ЕК с дата 12 февруари.

"Засега нямам конкретно време за водоустойчивостта, което да обявя", каза говорителят на Комисията Адалберт Янц, добавяйки, че графикът е само "индикативен".

Преди това Комисията планираше да представи инициативата на 12 март, заедно с по-широко изявление относно "устойчивостта на климата", което остава в календара.

Забавянето идва, тъй като големи части от Южна Европа вече се борят с тежки сухи периоди. Каталуния обяви извънредна ситуация поради суша по-рано този месец, Сицилия обяви "природно бедствие" миналата седмица, а резервоарите на Сардиния са на изчерпване.

Към края на януари 17 процента от територията на ЕС е изправена пред условия на суша, според Европейската обсерватория за суша.

Съвсем наскоро на 24 януари комисарят по околната среда Виргиниус Синкевичюс публикува снимка заедно с испанския министър на екологичния преход Тереза Рибера в социалната медийна мрежа X с надпис: "Подготвяме работата си за основната предстояща инициатива за водоустойчивост. Това ще бъде от (изключително) значение за бъдещето на Испания, тъй като страната е силно засегната от сушите."

Инициативата не е законодателно предложение, но се очакваше да изложи идеи как да се подобри водоустойчивостта на национално, европейско и международно ниво и да ръководи работата на следващата Комисия след изборите за ЕС през юни.

Освен недостига на вода, планът имаше за цел също така да се справи с това как да се управляват по-добре наводненията, като миналогодишните опустошителни наводнения в Гърция.

Зелените групи реагираха остро отлагането на плана.

"Защо Европейската комисия застрашава нещо толкова важно като устойчивостта на водата в лицето на извънредна климатична криза, е неразбираемо", каза Сергей Мороз, политически мениджър за водите и биоразнообразието в Европейското бюро по околна среда.

Клеър Баферт, старши служител по водната политика в европейския офис на WWF, каза: "Ужасена съм, че комисията фон дер Лайен взе безотговорното решение да спре инициативата за водна устойчивост, когато интензивните наводнения и суши вече давят или изсушават части от Европа огромни разходи за общностите, фермерите, нашите хранителни доставки и природата."

Комисията не посочи причина за изчезването на плана от нейния календар.

Части от Европейския зелен пакт, особено всички политики, засягащи селското стопанство, се сблъскаха с нарастваща реакция през последните месеци, като фермерите организираха протести из целия континент.

"Основните потребители на нашите водни ресурси, като нашите фермери, ще бъдат силно подчертани в съобщението", каза Синкевичюс миналия месец, тъй като те вече се "борят" с недостига на вода поради изменението на климата и по-честите засушавания.

ЕК с амбициозни зелени планове на фона на фермерските протести

ЕК с амбициозни зелени планове на фона на фермерските протести

Програмата на Европа за климата навлиза в трудна политическа фаза, тъй като започва да засяга чувствителни сектори