Гърция трябва да отложи връщането на учениците в училище с една седмица на фона на рязко нарастващия брой случаи на Covid-19, до голяма степен дължащи се на варианта на Omicron, каза водещ здравен експерт.

Учениците трябва да се върнат в клас на 10 януари, припомня "Катимерини".

Гърция добавя ограничения с нарастване на Covid случаите

Гърция добавя ограничения с нарастване на Covid случаите

Най-голям брой потвърдени инфекции за ден - 9284 от началото на пандемията

Говорейки пред телевизия "Скай", Николаос Цанакис, експерт по респираторни заболявания и вицепрезидент на Гръцкото белодробно общество, каза, че един на всеки седем души под 20 години се счита за активен случай на Covid-19, добавяйки че ако училищата отворят по график, е вероятно да затворят отново след пет до 10 дни.

"Омикрон е много агресивен, силно заразяващ", каза Цанакис. "Бихте ли предпочели родителите да останат вкъщи с децата си в добро здраве или у дома, неспособни да работят, а децата им да са болни?", риторично попита лекарят.

Гърция отчете 40 560 случая на Covid-19 в петък, поставяйки нов рекорд за четвърти пореден ден. Здравните власти съобщиха, че в петък са регистрирани 76 смъртни случая.

Гърция се притеснява от рекордни 30 000 заразени на ден

Гърция се притеснява от рекордни 30 000 заразени на ден

Без музика на Нова година, заведенията ще работят до 2 часа след полунощ

Цанакис в събота прогнозира, че средният брой потвърдени ежедневни случаи ще нарасне до 55 000 през следващите дни, като добави, че очаква ситуацията да се стабилизира не по-рано от 15 януари.

Властите са обезпокоени, че 130 000 души на възраст над 60 години все още са неваксинирани срещу вируса, въпреки че са заплашени от глоби.