Експлозии са чути от химически завод близо до наводнения американски град Хюстън, съобщава БиБиСи. Служители съобщават за два взрива и черен дим от завода "Аркема" в Кросби.

По време на силни валежи от урагана Харви комплексът загуби възможността си да охлажда химическите съединения. "Нямаше начин да се предотврати експлозия", предупредиха от завода по-рано днес.

Преди експлозиите, един полицай, който помага за обезопасяването на обекта, е отведен в болница след вдишване на дим, докато други се приети в болница като предпазна мярка.

В свое изявление компанията съобщава: "Около 2 часа сутринта (местно време), ние получихме уведомление от Центъра за спешни операции в окръг Харис за две експлозии и черен дим, идващи от завода Акрама, Кросби, Тексас."

"Местните служители преди това са създали евакуационна зона в район, въз основа на тяхната оценка на ситуацията. Искаме местните жители да са наясно, че продуктите се съхраняват на няколко места в завода и заплахата от допълнителна експлозия остава. Моля, не се връщайте в района на евакуационната зона, докато местните органи за извънредни ситуации обявят, че е безопасно да направите това", съобщават от компанията.

В Хюстън са притеснени от взрив на химически завод или пожар

В Хюстън са притеснени от взрив на химически завод или пожар

Тексас се нуждае от 125 млрд. долара федерална помощ, за да се възстанови

Съоръжението произвежда органични пероксиди, съединения, които се използват във всичко, от производството на фармацевтични продукти до строителни материали, които могат да станат опасни при по-високи температури.

"Огънят ще бъде експлозивен и интензивен ... черният дим, който се получава, ще раздразни кожата, очите и белите дробове", съобщава ръководителя на компанията Ричард Роу.

Федералната авиационна администрация е издала временна забрана за полети близо до завода.