В редица региони на Гърция е обявена най-високата пета степен на пожарна опасност, съобщава БГНЕС. Причината са 40-градусовата жега и силните ветрове.

Според прогнозите през почивните дни метеорологичните условия ще достигнат екстремни нива - температурата на въздуха ще се повиши до над 40 градуса, а поривите на вятъра ще достигнат до 17 метра в секунда. В съчетание с продължителната суша и ниската влажност това увеличава опасността от пожари.

Гръцките власти обявиха пета категория на опасност в Атика, Централна Гърция, както и в някои райони на Пелопонес - Коринт, Арголида, Аркадия и източна Лакония.

Незаконно строителство е една от причините за бедствието с пожарите в Гърция

Незаконно строителство е една от причините за бедствието с пожарите в Гърция

Жители обвиняват правителството, че са изоставени

Четвъртата категория на опасност е в сила за останалата част на Пелопонес, на островите в северната и южната част на Егейско море, в Западна Гърция и на Йонийските острови.

Заради екстремните климатични условия от Гражданската защита призовават незабавно да бъдат свикани координационни органи за гражданска защита на всички регионални нива.

От Службата за гражданска защита уверяват, че противопожарните служби и всички сили за гражданска защита са в готовност.

Въпреки предупрежденията и превантивните мерки в Гърция ежедневно горят десетки пожари. През юли 2018 г. в столичния регион Атика град Мати изгоря, а пожарите в страната са погубили над 100 души.

Пожарникари от цяла Гърция се борят с пожар на о. Евбея

Пожарникари от цяла Гърция се борят с пожар на о. Евбея

Няколко села са евакуирани...