Гръцкият министър на отбраната Панос Каменнос заяви пред Би Би Си, че незаконното строителство е допринесло за едно от най-лошите бедствия в страната, причинени от горски пожари.

Той коментира, че построените жилища между залесените площи е "престъпление", довело до блокиране на маршрутите за евакуация.

Пристигайки в опожарения и опустошен град Мати, Каменос е обвинен от жителите в изоставянето им. "Вие ни оставихте сами", коментира пострадал. Друг жител обясни, че е пристигнал до пожарната станция, за да потърси помощ и открил пожарникари, които не знаели за пожара.

Друг гражданин се оплаква, че хората са посъветвани да се гмурнат в морето, за да избягат, когато по-голямата част от възрастните не са в състояние да стигнат до морето въобще.

Минимум 80 загинали и траур в Гърция

Минимум 80 загинали и траур в Гърция

Няма точна информация за изчезналите, пожарникари все още се борят с огнища в някои райони

Много от оцелелите са спасени от морето, но голям брой от жертвите в Мати са до ръба на скала, неспособни да стигнат до водата.

Действията на някои жители са затворили пътя до плажа, твърди той. "Това е престъпление от миналото. Това крайбрежие на Атина, всички тези имоти, по-голямата част са без разрешително и те заемат брега без всякакво право", допълва Каменос.

Кметът на Рафина Евангелос Бурнус казва, че една от четирите къщи е напълно разрушена от огъня, а 50% са частично повредени.

Сателитна карта на района разкрива мащаба на щети, показвайки, че повече от половината от засегнатите 12 760 акра са жилищни райони.