Списъкът на жертвите на опустошителните пожари в Мати и Рафина в Гърция нараства, пожарната оповести откриването на още три тела, като броят на смъртните случаи се увеличава поне на 80 души, съобщава "Грийк рипортър".

Във връзка с ранените, които са хоспитализирани, пожарната служба съобщава за около 190 души, някои от тях са на интензивно лечение, има настанени и поне 11 деца в болница.

Що се отнася до изчезналите, говорителят на пожарната коментира, че техният брой все още е неизвестен, тъй като много роднини и приятели, които са съобщили за изчезнали лица, не уведомяват властите, когато се върнат изчезналите лица.

Най-малко 180 души са ранени сред жителите и туристите бягащи от пламъците в градовете до Атина, а поривите на вятъра достигаха 100 км/ч поглъщайки гори и стотици сгради, съобщава АФП.

Гръцките медии описаха бедствието като "национална трагедия", а премиерът Алексис Ципрас обяви три дни национален траур. Правителството все още не може да каже колко хора са изчезнали, тъй като пожарникари все още се борят с огнища в някои райони.

Телата на 26 души, включително малки деца, са открити във вила в морския курорт Мати, на 40 километра североизточно от Атина, съобщават спасители. Те бяха сгушени заедно в малки групи, "може би семейства, приятели или непознати, преплетени в последния опит да се защитят, обитавайки се да стигнат до морето", коментира спасителят Василис Андриополски.

"Мати вече не съществува", допълва кметът на Рафина Евангелос Бурнус, хиляда сгради и 300 коли са унищожени.

Днес пламъци заплашваха къщи край морския град Кинета, на 25 километра западно от Атина. Десетки пожарникари се бориха с пламъците, подпомогнати от хеликоптери и самолети с хиляди галона вода. Следващите дни се очаква дъжд, който ще помогне в усилията за потушаване на пламъците.

60- годишната Атанасия Октаподи, чийто дом е заобиколен от борови дървета, коментира, че забелязва огъня, който се движи надолу по хълма "и пет или десет минути по-късно вече беше в градината ми. Тичах като луда, стигнах до плажа и поставих главата си във водата. След това дойдоха патрулни лодки".

"Видях пламъците пред прозореца на хотела. Мислех, че ще избухне", коментира 20-годишната германска туристка Алина Марзин, която вчера е била в хотел в Мати, заедно с брат си и родителите си.

Около 715 души бяха евакуирани с лодки до Рафина, коментира правителството. "Хората са шокирани, изгубени. Някои от тях са загубили всичко: деца, родители, домове ", каза говорителят на Червения кръст Джорджия Трисбиоти.

ЕС обяви траур заради десетките загинали в Гърция по време на горските пожари. Знамената пред сградите на европейските институции са спуснати. "На 25 юли всички работни заседания на Европейската комисия ще започват с минута мълчание в памет на жертвите на горските пожари в Гърция", съобщава БНТ.

Засега няма официални данни за умишлен палеж в Гърция, има хора в неизвестностняма официален брой на изчезналите коментира говорителят на посолството на Гърция в България Мария Тирополи.

Спасителите напредват бавно, има много изгорели или горящи къщи и се претърсват една по една, коментира тя. Пожари бушуват на няколко места в страната, в Коринт на Пелопонес и близо от град Ханя на остров Крит. Над 14 огнища има в източната част на Атика.

"Унищожени са над 2000 къщи, министерствата заедно с органите на местното самоуправление и доброволчески отряди си сътрудничат, за да предложат на пострадалите подслон, храна и вода. Освен това гръцкото правителство одобри извънредна помощ от 20 милиона евро и данъчни облекчения за пострадалите, всички публични служби събират дарения и стоки от първа необходимост. Това, което ни вълнува, че хората незабавно се отзоваха кой с каквото може", обясни Мария Тирополи. 

"Веднага бяха изразени съчувствие и подкрепа от европейските държави, Италия предложи два специализирани самолета, Испания и Румъния също са в готовност. Кипър също изпрати огнеборци и техника в западната част на Атика. Съседните държави също изразиха готовност - Турция, Израел и Македония", коментира говорителят на посолството и благодари на България за подкрепата.

Пожарите в Гърция взеха 74 жертви, 188 са ранените
Обновена

Пожарите в Гърция взеха 74 жертви, 188 са ранените

Най-тежката огнена криза в страната през последните 10 години.

"Пожарът започна ето тук, около шест, шест и половина. Събрахме всичко най-необходимо и се качихме в колата. Взех бебето ни в ръцете си и побягнах към морето колкото мога по-бързо. Жена ми беше до мен, но в даден момент изчезна. Повече не я видях ...", разказва пострадалият Панагиотис Дагалос.

Пожарът в Рафина е потушен, жители не знаят как ще продължат живота си след бедствието. В болниците в района на Атика десетки доброволци даряват кръв.

Българка е пострадала при пожарите в Гърция

Българка е пострадала при пожарите в Гърция

Жената е настанена в болница без опасност за живота

"Всичко стана ненадейно, единственият ни шанс беше да влезем в морето и там оцеляхме. Всичко стана за около 3-5 минути", коментира пред БТВ оцелелият от пожара в Гърция българин Съби Кисьов. Няма данни за пострадали други български граждани освен Елена Иванова, която е в болница. Българите в Мати са около 8 души и са се спасили.

"Трудно беше с дишането, защото вятърът духаше срещу нас. Никой не излизаше от водата, единственото спасение беше вътре. Чакахме 5-6 часа да дойдат рибарските лодки. Качваха ни по десетина души, а навътре ни чакаше друга по-голяма лодка", допълва Кисьов.

"Умоляваме всички български граждани, които се намират в районите на пожарите в Гърция, да се свържат с посолството, за да получим информация, ако има друг пострадал български гражданин и да окажем необходимото съдействие", коментира българският консул в Атина Иван Иванов. 

"Българи са се обаждали на отворените телефони в Посолството на България в Гърция, за да съобщят, че имат проблеми с придвижването В районите, засегнати от пожарите край Атина, има много българи, които работят там. Досега нямаме информация, която да показва, че някой друг български гражданин е засегнат от пожарите", коментира пред Нова ТВ Васил Иванов, временно изпълняващ длъжността посланик на България в Атина.

Посолството ни в Атина сформира кризисен щаб заради пожарите

Посолството ни в Атина сформира кризисен щаб заради пожарите

Открита е гореща телефонна линия…