Най-малко 20 души са загинали при горските пожари в Гърция. Ранените са най-малко 104, като 11 от тях са в тежко състояние, предаде Би Би Си. Сред пострадалите има 16 деца.
Атина обяви извънредно положение и се обърна за помощ към ЕС, за да се справи със стихията.

По-късно беше съобщено, че властите са поискали от САЩ дронове, с които да следят ситуацията в засегнатите райони. Целта е да се събира информация за активността в местата, където се разпространява огънят, предаде БНР.

Гърция поиска от САЩ дронове за борба с пожарите

Гърция поиска от САЩ дронове за борба с пожарите

Над 600 огнеборци и 400 единици техника се борят със стихията...

Според информация на Би Би Си се провежда спасителна операция за 10 туристи, които са опитали да избягат с лодка от единия от пожарите.

Около гръцката столица са евакуирани десетки хора.

По думите на премиера Алексис Ципрас, не е в човешките възможности да се контролира ситуацията около Атина.

На брифинг след заседание на кризисния щаб, сформиран заради бедствието, той заяви, че край столицата има три големи огнени фронта. Единият е до градчето Каламос, където пожарът е частично локализиран, вторият е в Кинета, третият е при Нео Вуцас, където са концентрирани усилията на пожарникарите, предаде БНР.

Посолството ни в Атина сформира кризисен щаб заради пожарите

Посолството ни в Атина сформира кризисен щаб заради пожарите

Открита е гореща телефонна линия…

Три големи пожара избухнаха в южната ни съседка за кратък период от време, напомня БНТ.

Първо беше съобщено за пламнала борова гора в планински район западно от Атина. Заради силния вятър огънят бързо се разрасна. Заради гъстия задушлив дим и опасността пожарът да достигне домовете, десетки жители на няколко населени места бяха евакуирани. Огънят е изпепелил няколко къщи и автомобили.

Заради гъстия дим летището в Атина започна да отклонява полети. Затворена е и част от магистралата Атина-Коринт, няколко други са с намалена видимост. Спрени са и влаковете.

Най-тежка е обстановката в района на градчето Кинета, на около 50 километра от столицата. В потушаването на огъня са се включили 7 самолета и 4 хеликоптера, както и десетки огнеборци.

Самолети, хеликоптери и пожарни коли гасят пожар в гора до Атина

Самолети, хеликоптери и пожарни коли гасят пожар в гора до Атина

Димът и пламъците са превърнали в оранжево голяма част от небето над гръцка столица

Вторият пожар избухна на южния остров Крит, където са изпепелени земеделски земи и гори.

Третият е в планината Пенделикон, североизточно от Атина.

Причините за пожарите се изясняват. Междувременно премиерът Алексис Ципрас заяви, че не изключва варианта за умишлен палеж.

"Уверен съм, че въпреки лошото време, ще положим всички усилия да овладеем огъня. Но едновременното избухване на трите пожара, не може да не буди съмнения." - коментира Ципрас.