Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не може да потвърди от наличните данни дали жените и младите възрастни са изложени на по-висок риск от редки кръвни съсиреци с ниски тромбоцити след ваксинация с препарата на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca срещу COVID-19, информира "Ройтерс".

Ограничения в начина на събиране на данните означавали, че EMA не може да идентифицира някакъв специфичен рисков фактор, който да прави състоянието, тромбоза със синдром на тромбоцитопения, по-вероятно, уточниха от агенцията.

ЕМА: Ваксината на AstraZeneca може да причини рядко неврологично заболяване

ЕМА: Ваксината на AstraZeneca може да причини рядко неврологично заболяване

Синдромът на Гилен-Баре е вписан като "много рядък" страничен ефект

Европейската комисия поиска научно мнение от ЕМА след съобщения по-рано тази година за тромбоза със синдром на тромбоцитопения, свързани с ваксината, което накара много държави от ЕС да преустановят използването на препарата, по-рано разглеждан за ключов за плановете за имунизация в Общността. 

EMA отбеляза, че повтаря, че втората доза от двудозовата ваксина, разработена заедно с Оксфордския университет, продължава да се прилага между четири и 12 седмици след първата.

"Няма доказателства, че забавянето на втората доза има някакво влияние върху риска от тромбоза със синдром на тромбоцитопения", увериха от EMA.

Агенцията също така изтъкна, че понастоящем не могат да бъдат дадени окончателни препоръки за използването на различна ваксина за втора доза след първа с препарата на AstraZeneca.

ЕС и AstraZeneca се споразумяха за 135 млн. ваксини до края на годината

ЕС и AstraZeneca се споразумяха за 135 млн. ваксини до края на годината

Други 65 милиона дози ще бъдат доставени до края на март 2022 г.