Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Южна Турция, за да се запознае от първо лице с разрушенията, причинени от мощното земетресение, ударило страната, съобщава "Ройтерс".

Посещението му идва на фона на нарастващия гняв сред местните хора заради бавната според тях реакция на правителството във връзка със спасителните усилия и оказването на хуманитарна помощ.

Общият потвърден брой на жертвите от земетресението, което в понеделник разтърси част от Южна Турция и съседна Сирия, нарасна до над 11 000 души.

Скокът в броя на смъртните случаи се очакваше, тъй като стотиците срутени сгради в много градове се превърнаха в гробници за хората, които спяха в домовете си, когато земетресението ги връхлетя рано сутринта.

Турция обявява 3-месечно извънредно положение в десет региона

Турция обявява 3-месечно извънредно положение в десет региона

След опустошителото земетресение

Семейства в Южна Турция и Сирия прекараха втора поредна нощ, изложени на смразяващия студ, докато претоварените спасители се опитваха да извадят хората из под развалините.

Мнозина в турската бедствена зона пренощуваха в колите си или по улиците, завити с одеяла, тъй като се страхуваха да се върнат в сградите, разтърсени от земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер - най-смъртоносният трус в Турция от 1999 г. насам - и от второ силно земетресение часове по-късно.

Турция обяви 7-дневен национален траур

Турция обяви 7-дневен национален траур

Знамената ще бъдат свалени наполовина

"Къде са палатките, къде са камионите с храна?", запита 64-годишната Мелек в Антакия, която посочи, че не е видяла никакви спасителни екипи.

"Тук не виждаме да се раздава храна, за разлика от предишни бедствия у нас. Оцеляхме от земетресението, но ще умрем тук от глад или студ".

Броят на жертвите в Турция надхвърли 8500 души. В Сирия, вече опустошена от 11 години война, потвърдените жертви се покачиха до над 2500 за една нощ, според сирийското правителство и спасителната служба, действаща в контролирания от бунтовниците северозапад.