Повече от 4900 са загиналите след мощното земетресение, което удари Турция и северозападна Сирия в понеделник, съобщи Associated Press.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер събори цели жилищни блокове в турските градове и доведе до още повече опустошения за милиони сирийци, разселени от годините на война.

Земетресението беше най-голямото, регистрирано в света от Геоложката служба на САЩ. 

Ръководителят на турската агенция за подпомагане AFAD Орхан Татар днес съобщи, че "в момента има 3381 загинали, 20 426 души са ранени. Разрушени са 5775 сгради, получена е информация за нанасяне на щети на още 11 000 сгради", каза той. Татар добави, че от първия удар на стихията в Турция са регистрирани 285 повторни труса, повечето от които с магнитуд от 3 до 6 по Рихтер.

Това го прави най-смъртоносното земетресение в страната след труса с подобен магнитуд през 1999 г., който опустоши гъсто населения източен район на Мраморно море близо до Истанбул и уби повече от 17 000 души. 

Най-малко 812 души са загинали в Сирия в резултат на мощно земетресение в понеделник. Това съобщи във вторник агенция САНА, позовавайки се на Министерството на здравеопазването на арабската република.

Според ведомството 812 души са загинали и най-малко 1449 са ранени в провинциите Алепо, Латакия, Тартус, Хама и Идлиб, разположени в западната и северозападната част на страната. На свой ред катарският телевизионен канал Ал Джазира съобщи във вторник, че броят на загиналите в неконтролираните от Дамаск територии е нараснал до 790, а други 2200 души са ранени. Очаква се тези цифри да се увеличат значително, тъй като стотици хора все още остават под развалините.

В понеделник вечерта телевизионният канал "Ал Арабия" съобщи, че броят на жертвите на земетресението в Сирия е нараснал до 1060. Телевизионният канал "Ашрак", цитирайки сирийското министерство на здравеопазването, твърди, че още 2400 души са ранени.

Световната здравна организация (СЗО) очаква значителен скок в броя на жертвите след голямо земетресение и неговите вторични трусове в Южна Турция и Северозападна Сирия.

"Мисля, че можем да очакваме броят на смъртните случаи да се увеличи значително", каза пред Ройтерс Рик Бренън, регионален директор за спешни случаи на СЗО за Източното Средиземноморие.

"Има много срутени сгради и броят на жертвите ще се увеличи значително около епицентъра на земетресението."

Бренан каза, че СЗО увеличава персонала си в южния турски град Газиантеп, епицентърът на земетресението, и проучва възможностите си да изпрати екипи за спешна медицинска помощ в района. Той каза, че спасителните усилия са били затруднени от вторичните трусове, които правят работата на спасителите опасна.

Високопоставен хуманитарен служител на ООН каза, че щетите по пътищата, недостигът на гориво и суровото зимно време в Сирия възпрепятстват реакцията на световната организация на земетресението, което уби повече от 1200 души в страната и остави милиони да разчитат на хуманитарна помощ.

"Инфраструктурата е повредена, пътищата, които използвахме за хуманитарна дейност, са повредени, трябва да сме креативни в това как да стигнем до хората... но работим усилено", каза постоянният координатор на ООН Ел-Мостафа Бенламлих пред Ройтерс в интервю чрез видео връзка от Дамаск.

Припомняме, че мразовитото зимно време усложни още повече тежкото положение на хилядите, останали ранени или без дом, и затрудни усилията за намиране на оцелели.

Силното земетресение, което разлюля региона, бе последвано от множество вторични трусове и се усети чак до Ливан, Израел и Кипър.

Според Геологическия топографски институт на САЩ общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души. Служители на Световната здравна организация изчисляват, че до 20 000 може да са загиналите.

Над 2300 загинали в Турция и Сирия и лоши прогнози
Обновена

Над 2300 загинали в Турция и Сирия и лоши прогнози

Общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души

Лидери от САЩ, Индия, Пакистан и Украйна изразиха съболезнования и обещаха помощ след бедствието.

Изчислява се и че икономическите загуби вероятно ще възлизат на между 1 и 10 милиарда долара, което може да достигне до 2% от БВП на Турция.

"Десет екипа за търсене и спасяване в градски условия бяха мобилизирани бързо от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша, Румъния, за да подкрепят първите отзовали се на място", съобщиха топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел и еврокомисарят Янез Ленарчич. Италия и Унгария също предлагат своите спасителни екипи на Турция.

Междувременно турският лидер съобщи, че е получил предложение за помощ от общо 45 страни.

България готова да изпрати и хуманитарна помощ на Турция

България готова да изпрати и хуманитарна помощ на Турция

Гълъб Донев очаква списък с искания от Турция