България е готова за всякакво съдействие за южната ни съседка. Това заяви премиерът Гълъб Донев за тежкото земетресение в Турция, което към момента взе хиляди жертви. Той потвърди, че към съседната ни страна са заминали два самолета Спартан.

Екипите ще окажат съдействие на местните власти, стана ясно от коментара му. Изратили сме 73 спасители, над 30 единици специализирана техника за разчистване на последствията от тежкото земетресение, пет кучета от Червения кръст, обясни още министър-председателят.

По думите му българските институции са реагирали бързо, а ЕК вече ни е благодарила за бързата реакция.

От думите му стана ясно, че България има готовност за допълнителна хуманитарна помощ, ако Турция я поиска. Чакаме списък на необходимостите като палатки, вода, храни, медикаменти, заяви Донев, но турската страна още не е изпратила списък с нужното.

Засега Сирия не е поставила искане за помощ от България. Затова и българските екипи към момента са съсредоточени към Турция.

Изпращаме два самолета "Спартан" и спасителни екипи в Турция
Обновена

Изпращаме два самолета "Спартан" и спасителни екипи в Турция

Два екипа на ВМА се включват в помощта

Припомняме, че вече два самолета "Спартан" заминаха за Турция, те ще летят до летище Адана. На борда им име екипи лекари, спасители, включително и спасителни кучета.

Екипите са в състав лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра и са част от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии, катастрофи и други.

Всеки от самолетите ще отнесе между 4 и 4.5 тона товар, необходим за спасителни дейности. Има готовност и трети самолет да тръгне за Адана с още товар, когато тези двата се завърнат в страната. Самолетите ще превозят аварийно-спасителни екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението и Столична община" - 15 души.

Над 2300 загинали в Турция и Сирия и лоши прогнози
Обновена

Над 2300 загинали в Турция и Сирия и лоши прогнози

Общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души

Модул от 58 служители на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" се готви да замине за Република Турция, сред тях пожарникари и спасители от София, Пловдив, Велико Търново, Благоевград и Монтана.

Българският Червен кръст също изрази готовност да предостави хуманитарна помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП) за нуждите на пострадалото население от опустошителното земетресение в Република Турция.