Най-малко 2361 са вече жертвите, а хиляди пострадалите в Турция и Сирия след мощното земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари Южна Турция рано тази сутрин, съобщава Си Ен Ен.

Спасителите трескаво търсят оцелели, след като силното земетресение разлюля региона, бе последвано от множество вторични трусове и се усети чак до Ливан и Израел.

Какво е известно до момента:

  • Огромно бедствие: Земетресението с епицентър на 23 километра източно от Нурдаги в турския град Газиантеп и дълбочина от 24,1 километра е едно от най-силните, удряли региона от повече от 100 години, според данни на Геологическия топографски институт на САЩ.
  • Жертвите: Най-малко 912 души са загинали, а 5385 са пострадали в Турция, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Спасителните екипи са спасили над 2400 души изпод развалините на разрушените от земетресението сгради. По думи на Ердоган не е известно колко още хора има под отломките. В Турция в момента около 9000 служители работят по издирване и спасяване. Впоследствие тези данни бяха обновени на 1541 жертви и 9733 ранени. В съседна Сирия жертвите са най-малко 820 души, от които 430 са предимно в районите на Алепо, Хама, Латакия и Тартус, информира здравното министерство. Белите каски информираха и за най-малко 380 смъртни случая и 1000 ранени в контролираните от опозицията райони на Северозападна Сирия. Според Геологическия топографски институт на САЩ общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души.
  • Опустошителни последици: Сирийско-американското медицинско дружество съобщи, че техните болници в Сирия "са препълнени с пациенти", докато Белите каски, известни и като Сирийската гражданска защита, обявиха северозападната част на страната за "бедствена зона".
  • Разкази на оцелели: Журналистът Еяд Курди, който живее в Газиантеп, разказа пред Си Ен Ен, че е имало до осем "много силни" вторични труса за по-малко от минута след земетресението.
  • Спасителни усилия: Нидерландия и Израел са сред страните, обещали подкрепа, след като турската служба за бедствия отправи призив за помощ от международната общност. Междувременно близо 1000 доброволци са били изпратени от Истанбул в Южна Турция, за да се включат в операциите по търсене и спасяване.
  • Условия за замръзване: Лошото време, включващо сняг и температури под нулата, вероятно ще попречи на усилията на спасителите, тъй като през региона преминава студен и дъждовен фронт. Утре температурите ще паднат, като минималнатите в Газиантеп се очаква да се понижат до -6 градуса по Целзий.
  • Глобална подкрепа: Лидери от САЩ, Индия, Пакистан и Украйна изразиха съболезнования и обещаха помощ след бедствието. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че САЩ са "дълбоко загрижени" за разрушенията.
Ново мощно земетресение с магнитуд 7,7 удари Турция
Обновена

Ново мощно земетресение с магнитуд 7,7 удари Турция

То е станало в същия район, но е независимо от първото

Според Геологическия топографски институт на САЩ има 47% вероятност броят на жертвите да достигне между 1000 и 10 000 души, 27% шанс за увеличение до между 100 и 1000, както и 20% възможност да скочи до между 10 000 и 100 000 души.

Прогнозата е направена на базата на модел, базиран на исторически земетресения в региона, населението, изложено на най-силните трусове, и уязвимостта на инфраструктурата в най-силно засегнатите зони.

Изпращаме два самолета "Спартан" и спасителни екипи в Турция
Обновена

Изпращаме два самолета "Спартан" и спасителни екипи в Турция

Два екипа на ВМА се включват в помощта

"Населението в този регион живее в сгради, които са изключително уязвими на земетресения, въпреки че съществуват някои устойчиви структури", отчитат от института.

Изчислява се и че икономическите загуби вероятно ще възлизат на между 1 и 10 милиарда долара, което може да достигне до 2% от БВП на Турция.

Земетресения от 7,9 и 7,4 по Рихтер удариха Турция
Обновена

Земетресения от 7,9 и 7,4 по Рихтер удариха Турция

Над 500 души загинали, над 3000 са ранени в Турция и Сирия

Студената вълна, която преминава през региона, вероятно ще повлияе на усилията за спасяване и възстановяване.

Въпреки че началото на февруари попада в най-студената част от годината, настоящите температури са дори по-студени от средните, с около 5 градуса по Целзий под сезонните норми.

Очаква се късно през днешния ден снеговалежът да се засили и да продължи и във вторник. Снегът ще е най-силен по високите места, но може да падне чак до границата със Сирия.

Въпреки суровите метеорологични условията, жителите бяха призовани да напуснат жилищата си, тъй като се очакват още вторични трусове.

Съобщава се, че след земетресението е станала експлозия на газопровод в южния турски окръг Хатай.

На разстояние около 3 км са се разразили пожари на две места по газопровода, който минава през района на селището Топбогазъ, съобщава ТАСС.

Специалисти от петролната компания "Боташ" са информирани за случилото се и се занимават с отстраняването на последиците от аварията.

Европейският съюз съобщи, че десет екипа за търсене и спасяване са били мобилизирани след голямото земетресение в Турция.

"Десет екипа за търсене и спасяване в градски условия бяха мобилизирани бързо от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша, Румъния, за да подкрепят първите отзовали се на място", съобщиха топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел и еврокомисарят Янез Ленарчич, цитирани от "Ройтерс". Италия и Унгария също предлагат своите спасителни екипи на Турция.

Междувременно турският лидер съобщи, че е получил предложение за помощ от общо 45 страни.