Вулкан на юг от филипинската столица Манила изригна и изхвърли огромно количества пепел, което принуди властите да повишат нивото на заплаха и да наредят евакуацията на около 8000 жители, съобщава "Ройтерс".

Филипинският институт по вулканология и сеизмология повиши нивото на заплаха от вулкана Таал до "ниво 3", има повишени "магматични вълнения", които могат да доведат до "опасно изригване". Най-високата опасност е ниво 5, когато вулкан започне да изригва с магма.

Институтът настоятелно препоръчва на хората да се евакуират от района около вулкана Таал, който се намира на остров в средата на езерото Таал, и две близки "високорискови" общини в провинция Батангас и предупреждават за "възможни пирокластични потоци и вулканично цунами".

Националният съвет за управление на риска при бедствия в страната заяви пред репортери, че евакуацията на района е започнала, ръководена от местните власти.

Вулканът изхвърля пепел, която пада в близките населени места.

Около 8000 жители са изложени на риск и трябва незабавно да бъдат евакуирани.

Ръководителят на Института Ренато Солидум посъветва общностите около езерото Таал също да вземат предпазни мерки и да бъдат бдителни за възможни смущения във водата на езерото, свързани с вулканичната дейност.

Пепелта достига и до провинция Кавит, което накара провинциалното правителство да затвори училищата в понеделник и да призове жителите да останат на закрито.

Експлозиите и пепелта се виждат от близкия град Тагатай, популярно място за наблюдение на вулкана и където туристи се стичат през уикендите.

"Обядвахме, когато чухме бучене. Видяхме как изригва вулканът. Валеше дъжд, а малки камъчета падаха на земята", коментира Джоу Патрик Йен, клиент на ресторант в Тагатай.

"Не очаквах да видя такъв спектакъл, ние просто отидохме да хапнем. "

Снимка 461207

Източник: Туитър