В Германия и Италия арестуваха над 100 души при акция срещу италианската мафия, съобщава "Ройтерс".

Организираната престъпна група Ндрангета действа в област Калабрия в Южна Италия. Задминавайки Коза Ностра, тя се превърна в най-мощната мафиотска група в страната и в една от най-големите престъпни мрежи в света.

Германската прокуратура и държавната полиция съобщиха, че арестите са част от координирано разследване, проведено в Германия, Белгия, Франция, Италия, Португалия и Испания, както и от Европол и Евроджъст.

Заподозрените са обвинени в пране на пари, укриване на данъци, измами и контрабанда на наркотици.

Удар срещу италианската мафия - арестувани са 56 души

Удар срещу италианската мафия - арестувани са 56 души

Канфискувани са активи за 250 милиона евро

Държавната полиция в Бавария посочи, че арестите са резултат от т.нар. "Операция Еврика" - разследване, продължило над три години.

Според италианските и белгийските следователи в периода между октомври 2019 г. и януари 2022 г. престъпната група е пренесла контрабандно близо 25 тона кокаин и е прехвърлила над 22 милиона евро от Калабрия към Белгия, Нидерландия и Южна Америка.

Задържани са четирима души в Бавария, 15 в Северен Рейн-Вестфалия и 10 в югозападната германска провинция Рейнланд-Пфалц. Полицията е иззела потенциални доказателства от десетки адреси.

Двама заподозрени - на 47 и 25 г., които са били разследвани в провинция Саарланд, са арестувани в Италия.

Италианската полиция пък посочва, че е извършила 108 ареста в различни градове в страната при разследване, базирано в град Реджо Калабрия. Други 15 души са задържани в Генуа.

Спецоперация в Европа срещу италианската мафия "Ндрангета"

Спецоперация в Европа срещу италианската мафия "Ндрангета"

Включително в Германия, Испания и Румъния