Италия започна голяма международна полицейска операция срещу организираната престъпна група "Ндрангета", включваща служители на правоприлагащите органи в Германия, Румъния и Испания, съобщиха от италианската прокуратура, цитирани от "Франс прес".

Тя е насочена към два предполагаеми клана на мафиотската група, семействата Агреста и Джорджи, и двата от крепостта на "Ндрангета", а именно - областта Калабрия в Южна Италия.

Италианската полиция арестува 45 души при акции срещу „Ндрангета”

Италианската полиция арестува 45 души при акции срещу „Ндрангета”

Разследването е продължило 3 години...

Операцията се фокусира върху международния трафик на наркотици, по-специално в Пиемонт в Северна Италия, Калабрия, Сардиния и в Германия, в провинция Баден-Вюртемберг, уточниха в изявление антимафиоти.

Операцията е била координирана от прокурори в Торино, Северна Италия, и в нея са участвали стотици полицейски служители от четирите страни.

Активи на стойност "много милиони евро" също са били иззети в рамките на операцията. Европол уточни по-късно, че 31 заподозрени са били арестувани, като в операцията са участвали около 800 полицейски и данъчни служители от Италия и Германия. 

Хотелиерски компании са използвани за пране на приходи в Италия, докато в Германия разследването се фокусира върху продажбите на наркотици и избягването на данъци, допълниха от Европол.

Италия разби финансова схема на мафията "Ндрангета"

Италия разби финансова схема на мафията "Ндрангета"

Схемата включва месни политици и чиновници

"Ндрангета", вкоренена в южната област Калабрия, надмина по-известната сицилианска мафия "Коза ностра", за да се превърне в най-влиятелната италианска мафиотска група с пипала в страни по света.

Нейното присъствие в Германия беше подчертано при клане пред пицария в град Дуисбург през 2007 г. Шестима членове на противников клан бяха убити в рамките на дългогодишна вражда между семейства от град Сан Лука в Калабрия - дом на семейство Джорджи.

Съд за "Ндрангета": Най-големият съдебен процес срещу мафията в Италия от десетилетия

Съд за "Ндрангета": Най-големият съдебен процес срещу мафията в Италия от десетилетия

След разбиването на "Коза Ностра" дойде времето и на калабрийската мафия