Италианската полиция разби мащабна схема за финансови измами, управлявана от калабрийската мафия "Ндрангета" и включваща местни политици и заподозрени чиновници. Това обявиха от италианската прокуратура, цитирани от "Франс прес".

Петдесет души са били обект на наказателно разследване, като 13 души са арестувани и още 35 души са под домашен арест заради сложната измама в Калабрия, която е най-бедната област в Италия, и където прокурорите твърдят, че "Ндрангета" успешно е проникнала в почти всички области на обществения живот.

Операция "Нисък профил" - име, произхождащо от директивите, дадени на вътрешни лица в самата мафия - също така е идентифицирала местни политици, счетоводители, пощенски служител и дори пенсиониран полицейски лейтенант, се отбелязва в изявление на прокурорите от съда в Катанзаро.

Съд за "Ндрангета": Най-големият съдебен процес срещу мафията в Италия от десетилетия

Съд за "Ндрангета": Най-големият съдебен процес срещу мафията в Италия от десетилетия

След разбиването на "Коза Ностра" дойде времето и на калабрийската мафия

Обвиненията включват данъчни измами, престъпно сдружаване, търговия с влияние и разкриване на държавни тайни, наред с други.

"Ндрангета", която е смятана за най-богатата и мощна италианска престъпна групиривка заради контрола им върху по-голямата част от кокаина, влизащ в Европа, в момента е обект на голям съдебен процес в Калабрия с участието на над 300 обвиняеми.

Мафиотската групировка е солидно укрепена в почти всички области на обществения живот в Калабрия, където се е доказала, че умее да прониква в местната политика и държавни ведомства и успешно да фалшифицира доходоносни обществени поръчки.

Съсредоточена около Кротоне и Катандзаро, измамническата схема включва издаване на фиктивни фактури, използвани по-късно за получаване на данъчни кредити, уточниха от прокуратурата.

86 фиктивни компании са създадени "с единствената цел да покажат очевиден оборот, в действителност несъществуващ, и да позволят на други компании, управлявани от "реални" предприемачи на пазара, да избягват службата за вътрешни приходи", допълниха прокурорите.

75 арестувани при мащабна операция срещу калабрийската мафия "Ндрангета"

75 арестувани при мащабна операция срещу калабрийската мафия "Ндрангета"

Калабрийската мафия действа и извън Италия

Компаниите са били управлявани от италианци без никакви активи, или албанци, всички в услуга на мафията, на които е бил даден дял от спестените пари чрез схемата.

Друга измама е контролирала обществени поръчки за лични предпазни средства като каски, маски и ръкавици в схема, включваща съучастието на директори и други длъжностни лица в местния офис за обществени поръчки и договори и член на комисията, която контролира обществените поръчки.

Сред тези, които са под домашен арест, е Франческо Таларико, министър на финансите на регионалното правителство на Калабрия, който е областен секретар на малка християндемократическа партия.

Той е заподозрян, че е приел "пакет от гласове", обещан от "Ндрангета" по време на парламентарните избори през март 2018 г., в замяна на помощ за получаване на обществени поръчки.

По-известният политик Лоренцо Чеза, който е ръководител на гореспоменатата християндемократическа партия, който е бил два пъти избиран в Европейския парламент, е заподозрян в "посредничество" между Таларико и "Ндрангета", се уточнява в изявлението на прокуратурата.

Чеза, чието име не беше включено в списъка на заподозрените от прокурорите, отрече да е замесен, като заяви, че е поискал да бъде изслушан "възможно най-скоро от компетентния прокурор", съобщават италианските медии.

Разследването включва проучването на 1800 банкови сметки и 388 000 банкови транзакции, равняващи се на 250 млн евро, като същевременно са били подслушани 266 500 телефонни разговора.