Италианската и швейцарската полиция са арестували 75 заподозрени в мащабна операция срещу калабрийската мафия "Ндрангета", изземвайки 169 млн. евро във вид на стоки, съобщава "Франс прес".

В съвместната операция са участвали 700 полицейски служители от италианска страна, уточни финансовата полиция на Италия.

"Седемдесет и пет души бяха арестувани едновременно в Италия и в Швейцария, обвинени в тежки престъпления, включително мафиотска асоциация, международен трафик на наркотици, пране на пари и корупция", се отбелязва в изявление на италианската финансова полиция.

Още 7 места се проверяват за боклук на Ндрангета

Още 7 места се проверяват за боклук на Ндрангета

Санкция за всеки, който е правил далавери, обеща Борисов

Швейцарската прокуратура заяви, че полицията е иззела оръжия и боеприпаси при обиски в кантоните Арговия, Солотурн, Зуг и Тичино.

Шестима ключови италиански заподозрени, повечето от които пребивават в Швейцария, са обвинени в престъпления, включително внасяне на фалшиви пари от Италия.

"Обвиняемите живеят от много години в Швейцария и, вероятно, са извършвали незаконни дейности, заедно с легални дейности, като инвестиции, заеми или дори управление на ресторант", заяви швейцарският прокурор.

Италианската полиция посочи, че операцията е била насочена към 158 души.

"Ако някой все още смята, че "Ндрангета" е чисто италиански проблем, тази операция показва обратното", подчерта председателят на антимафиотската комисия към италианския парламент Никола Мора.

Интерпол предупреди миналия месец, че огромните парични резерви на "Ндрангета" означават, че те могат да предложат помощ на фирми, които изпитват затруднения след блокадите заради COVID-19, като въвеждат престъпната групировка в законната икономика.

"Ндрангета", съсредоточена в южната италианска област Калабрия, надмина по-известната сицилианска мафия "Коза Ностра", за да се превърне в най-мощната мафиотска групировка в Италия, действаща в целия свят.

Голяма операция на полицията през декември доведе до ареста на 334 души, включително полковник от полицията и бивш депутат.