Гръцките власти поискаха помощ от Механизма за гражданска защита на ЕС (EUCPM), за да се борят с горските пожари, които бушуват североизточно от Атина от неделя насам.

Това обобщи в. "Катимерини".

В понеделник няколко държави отговориха положително на гръцката молба, която беше отправена в неделя вечерта.

"За да подкрепи борбата на Гърция с продължаващите горски пожари, Механизмът за гражданска защита на ЕС мобилизира: 2 противопожарни самолета от флота на rescEU в Италия, 1 хеликоптер от флота на rescEU във Франция Наземни противопожарни екипи от Чешката република и Румъния", се казва в съобщение на EUCPM на X.

Италия ще изпрати два самолета Canadair, които се очаква да пристигнат във вторник.

Франция ще изпрати 180 пожарникари, 55 автомобила и хеликоптер, според френския министър на вътрешните работи Жералд Дарманин. Очаква се френската помощ да пристигне в понеделник вечерта.

Чешката република ще изпрати 75 пожарникари и 25 автомобила, които се очаква да пристигнат във вторник.

Очаква се помощ да окажат и Кипър, Турция и Испания.

В момента 40 румънски пожарникари участват в операцията по гасене на пожара. Те бяха изпратени в Гърция в началото на юли като част от програмата EUCPM.

Жителите на предградията на Атина бягат от огнения ад

Жителите на предградията на Атина бягат от огнения ад

Горският пожар е разпалван от силни ветрове и високите температури

Румънското посолство в Атина публикува снимки от операциите по гасене на пожара на Х, като подчерта усилията на румънските пожарникари заедно с гръцките им колеги.

Освен това Европейската служба за управление на извънредни ситуации "Коперник" публикува в понеделник в X карта, показваща разпространението на пожара в покрайнините на Атина.