Най-големият горски пожар в Гърция за тази година се разпространи в предградията на Атина в понеделник, принуждавайки стотици хора да избягат, тъй като през нощта изпепели дървета, къщи и автомобили и задуши оживените пътища с дим и пепел.

Това съобщи ЕРТ.

Правителството поиска помощ от други страни членки на ЕС, за да се справи с пожара, който вече втори ден гори неконтролируемо, подхранван от бурни ветрове и разпространил се от гористите хълмове северно от града.

Над хоризонта се издигаха стълбове дим, а миризма на изгоряло покриваше Атина. Пожарът е достигнал до Врилисия, която се намира на около 14 км от центъра на столицата, макар че предградието е отделено от центъра с магистрали.

На север, в епицентъра на пожара, пожарникарите направиха преглед на щетите: изоставени къщи и автомобили, изпотрошени от огъня; почернели склонове на хълмове; дървета, превърнати в пръчки.

Засега няма данни за смъртни случаи. Спасителите и медицинският персонал са оказали помощ на 13 души за вдишване на дим и на двама пожарникари за изгаряния, съобщи говорителят на пожарната Василис Ватракогианис.

В района на Врилисия, на североизток от столицата на Гърция Атина, се чуват многократни експлозии, предаде "Прото тема".

Според първата информация газови бутилки са избухнали в магазин, който е бил обхванат от пламъци. Твърди се, че магазинът е бил за химикали, бои и изолационни материали.

Повече от 25 района са били принудени да евакуират жителите си, съобщиха правителствени служители, както и най-малко три болници, а в някои части на по-широкия регион на Атина е имало прекъсване на електрозахранването. Пътническите фериботи, пътуващи към пристанище Рафина североизточно от столицата, бяха отклонени.

До момента полицията е помогнала за евакуацията на повече от 250 души, а някои жители са прекарали нощта в приюти.

Пожарникарите съобщиха, че пламъците, които застрашават жилищни блокове, училища и паркове, са достигнали най-дълбоко в столицата от повече от две десетилетия.

Близо 700 пожарникари, подкрепени от доброволци, 190 пожарни коли и 33 самолета за горски пожари се борят с огъня, който избухна в 15:00 ч. в неделя близо до село Варнавас на 35 км северно от Атина.

Гърция е активирала европейския механизъм за гражданска защита и очаква помощ от Франция, Италия и Чехия със самолети и пожарникари. Помощ й е предложена и от Испания, Кипър и Турция, заяви правителствен служител.

Докато пламъците се приближаваха към дворовете в покрайнините на Атина, някои жители на гористия и хълмист квартал Пентели останаха на място, опитвайки се да потушат огнищата на пожара с помощта на маркучи или клони на дървета, докато около тях се виеше дим.

"Боли ни, израснали сме в гората, изпитваме голяма тъга и гняв", казва 24-годишната жителка Марина Калогераку, покрила устата и носа си с червена кърпа, докато излива кофа с вода върху горящ пън.

"Това е много голям пожар с много агресивно поведение и много фронтове. Той е много близо до града", каза Костас Лагувардос, директор на изследователската служба на Атинската обсерватория.

Друг жител, Панделис Кириазис, катастрофира с колата си, докато се опитвал да избяга от нахлуващите пламъци. "Не можах да видя, ударих се в един бор и ето какво се случи", казва той, жестикулирайки към повредения си автомобил и грижейки се за кървящия си лакът.

В Гърция разработиха приложение за бърза връзка с властите при природно бедствие

В Гърция разработиха приложение за бърза връзка с властите при природно бедствие

Успех за учените от Атинския технически университет

Лятото в Гърция отдавна е белязано от горски пожари, но горещото и сухо време, свързано с изменението на климата, прави пожарите по-чести и интензивни. През този месец горски пожари, разпалвани от екстремни горещини, бушуваха и в някои части на Испания и на Балканите.

Гърция преживя най-топлата зима в историята си и е на път да преживее най-горещото си лято. В големи райони на Гърция, включително и на мястото на пожара от тази седмица, от месеци не е имало почти никакви валежи.

Гърция е в състояние на повишена противопожарна готовност поне до четвъртък, като прогнозите са температурите да достигнат до 40 градуса по Целзий. Властите призоваха за спешна реакция, включваща армията, полицията и доброволци през този период.

Още бушува пожарът по границата с Гърция, огънят в Сакар в овладян

Още бушува пожарът по границата с Гърция, огънят в Сакар в овладян

Очаква се бедственото положение в Тополовград и Харманли да бъде отменено

В неделя пожарът изхвърли пламъци на височина до 25 метра и се разпространи "като светкавица", съобщиха от пожарната.

В понеделник бяха засегнати и селището Граматико северно от Атина, крайморската община Неа Макри и град Маратонас.