Бързо развиващ се горски пожар, подхранван от бурни ветрове, доближи покрайнините на Атина, съобщава "Ройтерс".

Огънят изпепели дървета, къщи и коли и наложи евакуирането на няколко болници и дузина населени места.

Стотици горски пожари избухнаха в Гърция от май месец насам. Въпреки че летните пожари са обичайни в Гърция, изключително горещото и сухо време, свързано с изменението на климата, направи тези бедствия по-чести и интензивни. Горски пожари, подклаждани от екстремни горещини, този месец бушуваха и в части от Испания и на Балканите.

Над 670 пожарникари, подкрепени от доброволци, 183 пожарни автомобила, 32 самолета и хеликоптери участват в гасенето на най-новия горски пожар, който избухна в 15:00 часа мество време вчера близо до Варнавас, на 35 км северно от столицата.

Два горски пожара горят край Атина

Два горски пожара горят край Атина

Край село Варна, на около 35 км северно от столицата, повече от 190 пожарникари се борят да овладеят огъня

До днес огнената стихия - най-голямата в Гърция за тази година - достигна до село Граматико, крайбрежната община Неа Макри и покрайнините на гъсто населените северни предградия на Атина в гъсто залесения връх Пентели.

Силните ветрове непрекъснато променяха посоката на огъня и размерът на обхваната от пламъците зона се изчислява на 30 км.

Очаква се ветровете да се усилят още повече през следващите часове, което ще влоши пожара, предупреди Теодор Джанарос, изследовател в Националната обсерватория в Атина. "Предстои ни много труден ден", посои той.

Противопожарните самолети подновиха операциите си рано тази сутрин след пауза през нощта. Полицията съобщи, че е помогнала за евакуацията на най-малко 250 души в опасност. Някои жители прекараха нощта в приюти, но властите все още не могат да дадат точен брой на разселените хора.

Най-малко три болници и няколко населени места бяха евакуирани в района на Пентели.

Юнската жега в Гърция уби шести турист

Юнската жега в Гърция уби шести турист

67-годишен германец е открит мъртъв на остров Крит

Пожарът с пламъци на височина до 25 метра се е разпространил "мълниеносно" поради бурен вятър, обясни говорителят на пожарната Василис Ватракоянис.

Гъсти облаци дим покриха небето над Атина в неделя вечерта. Часове по-късно пламъците се приближиха до жилищното предградие Дионисос на около 23 км североизточно от центъра на града и близките квартали.

Премиерът Кириакос Мицотакис посети оперативния център на противопожарната бригада тази сутрин, след като се завърна бързо от ваканция на остров Крит.

След най-топлата зима в историята и дълги периоди с малко или никакви валежи, се очаква Гърция да отчете най-горещото лято в историята си. Поне до четвъртък има повишена тревога за пожари с очаквани температури до 40 градуса по Целзий.