Финландия препоръчва отмяна на публичните събирания на повече от 500 души до края на май заради разпространяващата се зараза от новия коронавирус. Това обяви премиерът Сана Марин, докато правителството се подготвя за възможността една трета от финландците да се разболеят, съобщава "Ройтерс".

Съгласно финландското законодателство, подчерта Марин, правителството не е в състояние да забрани всички публични събирания, освен ако не бъдат активирани извънредни правомощия, което означава, че местните власти могат да променят изпълнението на препоръката.

Меркел очаква до 58 милиона болни от коронавирус в Германия
Обновена

Меркел очаква до 58 милиона болни от коронавирус в Германия

Смъртността от вируса в силна здравна система, каквато е в Германия, е 0,1% - 0,7%

Обявлението беше направено, след като регистрираните заразени в страната скочиха с 50 души само в днешния ден, с което общият брой на заразените става 109 души, уточниха от Финландския институт за здраве и благоденствие и след като външното министерство препоръча на гражданите да избягват пътуванията по света към момента.

Марин каза, че правителството е организирало среща с всички парламентарни групи, за да обсъдят обстоятелствата за активиране на извънредното законодателство, в случай, че стане необходимо да се налагат допълнителни ограничения като блокиране на области, затваряне на училища и университети или забрана на въздушния и фериботния трафик.

СЗО: Коронавирусът е пандемия, която може да се контролира

СЗО: Коронавирусът е пандемия, която може да се контролира

Той изрази дълбоко безпокойство от това, че някои държави не реагират на тази заплаха с необходимото ниво

"По време на първата вълна около 35% от финландците могат да се разболеят и ние сме подготвени за това", изтъкна министърът на социалните грижи и здравеопазването Айно-Кайса Пеконен.

Правителството също така препоръча на всички хора, които се връщат от епидемични райони, да си останат вкъщи в продължение на 14 дни, за да се избегне разпространението на инфекцията на работните места.

Правителството обяви, че Финландия ще отпусне 5 млн. евро на международни организации, които разработват ваксина срещу коронавируса.

В Чехия обявиха извънредно положение заради коронавируса

В Чехия обявиха извънредно положение заради коронавируса

Норвегия и Литва затварят детските ясли, училищата и университетите

По-рано днес здравните власти съобщиха, че сърдечен хирург, който се е завърнал от посещение в Австрия, е бил тестван положително за коронавирус, като той е изложил на вируса 28 служители, включително още 15 лекари или приблизително половината от сърдечните хирурзи на финландската столица и ги е изпратил под домашна карантина като предпазна мярка.

Освен здравния персонал четирима пациенти и двама техни роднини също са били изложени на вируса.

Препоръката на правителството за отмяна на публични събития беше последвана веднага от отмяна на спортни събития, включително финландското баскетболно първенство на всички равнища.

Драстичен скок на смъртните случаи от коронавирус в Испания

Драстичен скок на смъртните случаи от коронавирус в Испания

Жертвите вече са 84