Финландия преустанови употребата на ваксината COVID-19 на американската фармацевтична компания Moderna за по-млади мъже заради съобщения за рядък сърдечно-съдов страничен ефект, като се присъедини към Швеция и Дания в ограничаването на нейната употреба, информира "Ройтерс".

Мика Салминен, директор на Финландския здравен институт, заяви, че вместо това Финландия ще дава ваксината на Pfizer на мъже, родени през 1991 г. и по-късно. Финландия предлага ваксини на хора на 12 и повече години.

"Скандинавско проучване, включващо Финландия, Швеция, Норвегия и Дания, установи, че мъжете под 30-годишна възраст, които са получили ваксината Moderna, са имали малко по-висок риск от развитие на миокардит от други", подчерта той.

Швеция спира Moderna за под 30-годишни заради редки странични ефекти

Швеция спира Moderna за под 30-годишни заради редки странични ефекти

Сигнали за повишен риск от миокардит и перикардит

Шведските и датските здравни власти обявиха вчера, че ще преустановят употребата на ваксината на Moderna за всички млади възрастни и деца, позовавайки се на същото непубликувано проучване.

Норвежките здравни власти повториха вчера, че препоръчват на мъжете под 30 години да изберат ваксината на Pfizer.

Финландският здравен институт увери, че скандинавското проучване ще бъде публикувано в рамките на няколко седмици, а предварителните данни са изпратени до Европейската агенция по лекарствата (EMA) за по-нататъшна оценка.

Комисията по безопасност на ЕМА заключи през юли, че такива възпалителни сърдечни състояния могат да възникнат в много редки случаи след ваксинация с Moderna или Pfizer/BioNTech, по-често при по-млади мъже след втората доза.

Ваксината на Moderna дава най-добра защита срещу риска от хоспитализация поради COVID-19

Ваксината на Moderna дава най-добра защита срещу риска от хоспитализация поради COVID-19

Проведено е изследване в реални условия…

Регулаторите в САЩ, ЕС и Световната здравна организация обаче подчертаха, че ползите от ваксини, базирани на иРНК технологията, използвани от Moderna и Pfizer/BioNTech за предотвратяване на COVID-19, продължават да надвишават рисковете.

Говорител на Moderna заяви късно вчера, че компанията била запозната с решенията на шведските и датските регулатори.

"Това обикновено са леки случаи и индивидите са склонни да се възстановяват в рамките на кратко време след стандартно лечение и почивка. Рискът от миокардит се увеличава значително при онези, които са заразени с COVID-19, а ваксинацията е най-добрият начин да се предпазите от това", допълни говорителят. 

Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца заяви пред репортери, че Италия не планира да преустанови ваксината на Moderna и отбеляза, че европейските страни трябва да работят по-тясно заедно за по-добра координация.

"Трябва да се доверим на международните власти, като се започне от EMA, която е нашата референтна агенция и изрази много ясни преценки по въпроса", посочи той.

ЕМА даде зелена светлина за бустер доза с Pfizer и Moderna

ЕМА даде зелена светлина за бустер доза с Pfizer и Moderna

За хора с нормална имунна система да са минали поне шест месеца след втората доза