Испанският мотоциклетист Хорхе Лоренсо, който е настоящ световен шампион, както и победителят от 2007 година - австралиецът Кейси Стоунър, отказаха да пътуват за Япония през октомврийския старт на MotoGP. Причината е, че състезателите не искат да се доближават до авариралата централа „Фукушима", съобщава БиБиСи.

Стартът на писта "Мотеджи" бе отложен от април за октомври след земетресението и цунамито, които връхлетяха страната през март. След като обаче стана ясно, че АЕЦ „Фукушима" изпуска радиация, пилотите не са решени да поемат този риск.

Лоренсо и Стоунър са категорични, че няма да се включат в състезанието на японската писта, която е разположена само на 100 километра от авариралата централа.

Австралиецът не само, че заявил, че няма да пътува за Япония, но и добавил, че повечето състезатели споделят неговото мнение. Според него организаторите трябва да направят нов анализ на евентуалните последствия, които биха могли да настъпят след състезанието.

Испанецът пък заявил, че е взел това решение отдавна: „Аз не участвах във всички тези дискусии за или против пътуването до Япония, тъй като аз отдавна съм взел това решение."

Организаторът на MotoGP поясни, че вече анализират ситуацията около трасето. Започнало е и частно разследване, като резултатите от него ще бъдат готови на 24 юли.

Ако установим, че нивото на радиация представлява някаква опасност, ще вземем съответното решение. Като цяло обаче разчитаме, че състезанието ще се проведе, заявиха от компанията.