Гърция потвърди за първи заразен човек с новия коронавирус (COVID-19) в страната. Това съобщиха от здравното министерство на южната ни съседка, цитирани от "Ройтерс". 

Става въпрос за 38-годишна гъркиня, която се е завърнала в страната от район в Северна Италия, уточни Сотирис Циодрас, представител на здравното ведомство. 

Жената е настанена в болница в Солун и към момента е в добро състояние. 

Първи случай на починал гражданин на Франция от коронавирус

Първи случай на починал гражданин на Франция от коронавирус

Починалият е на 60 г.

Жената вероятно ще прекара седмици на лечение в специализираното отделение на солунската болница "Ахепа".

Роднините ѝ са поставени под карантина, докато тече разследване, за да се установи с кого е била в контакт.

"Младата жена е в добро състояние и е наблюдавана от екип от отлични лекари", каза Циодрас на пресконференция, подчертавайки колко жизненоважно е хората да спазват основните хигиенни правила, като редовно миене на ръцете.

"През следващите дни хората, които са дошли от засегнатите райони в Северна Италия, трябва да си останат вкъщи и да следят здравето си, като в случай на симптоми да информират личния си лекар", изтъкна той.

Съществуват опасения, че след като години наред беше засегнато от големи съкращения на бюджета в резултат на дългогодишната гръцка дългова криза, гръцкото здравеопазване ще има затруднения да се справи, ако заразата не бъде ограничена.

"Всички знаят, че нашите обществени болници не са в добро състояние", коментира Андреас Мендис от гръцкия институт "Пастьор" пред местна телевизия, като допълни: "Но по проблемите на общественото здравеопазване имаме добър опит."

Първи заразен с коронавирус военнослужещ на САЩ - в Южна Корея

Първи заразен с коронавирус военнослужещ на САЩ - в Южна Корея

В Южна Корея общо са заразени 1261 души

Това става, след като гръцките власти вчера очертаха мерките, които страната ще вземе в случай на масова зараза, включително затваряне на обществени места и ограничения за пътуване.

Мерките, съдържащи се в правителствено постановление, включват временни забрани за пътуване до и от страни с голям брой заразени хора и реквизиране на легла в хотели и частни болници.

Постановлението също така предвижда временното затваряне на "закрити места за обществени събирания" като училища, религиозни храмове, кина, театри, спортни зали и компании.

"Готови сме да направим всичко необходимо за защита на общественото здраве", увери говорителят на правителството Стелиос Пецас пред журналисти.

Първи заразен с новия коронавирус в Южна Америка - в Бразилия

Първи заразен с новия коронавирус в Южна Америка - в Бразилия

61-годишният мъж е бил в Италия преди дни