Гръцките власти обявиха, че пожарите, които дни наред  опустошаваха районите около Атина, са овладени. Според говорители на пожарните служби, цитирани от БиБиСи, огнената стихия е под контрол.

Работата на огнеборците е подпомогната от факта, че силните ветрове, които възпрепятстваха гасенето на пожарите, са намалели.

БиБиСи коментира, че властите в Гърция търпят силни упреци и критика, че са не са взели поука от огнената стихия през 2007 година.

Според данни на Европейската комисия пожарите тази година са засегнали 21 000 хектара площ. Говорител на правителството веднага опроверга упреците, като коментира, че действията на властите са били добре координирани и адекватни.

Властите поеха и ангажимента да престъпят към залесяване на засегнатите райони във възможно най-кратки срокове. Гръцките медии обаче не спират с критиката си.

БиБиСи цитира вестник „To Vima", който обвинява правителството във фатални грешки. Няма извинение за допускането на това бедствие, което обхвана Атина, пише вестникът.

След избухването на първите пожари хиляди жители на районите около гръцката столица трябваше да напуснат домовете си. В гасенето на огъня бяха ангажирани над 2 000 пожарникари. В потушаването на стихията взеха участие и военни.

БиБиСи допълва, че има слухове, според които избухването на пожарите е било част от добре организирана схема, която е целяла разчистване на районите заради икономически интереси.