Учените призовават за спешни действия за спиране разпространението на вредител, който унищожава царевичните култури и се разпространява бързо в Африка. Това съобщава Би Би Си.

Гъсеницата представлява голяма заплаха за осигуряването на храна и търговията със селскостопанска продукция, предупреждават от Международния център за земеделие и бионаука.

От центъра съобщават, че средствата за препитание на фермерите са изложени на риск, тъй като насекомото заплашва да достигне Азия и Средиземноморието.

Организацията по храни и земеделие планира спешни разговори във връзка с проблема.

Гъсеницата произлиза от Северна и Южна Америка, но миналата година за пръв път е установена в Африка. По време на вегетационния си етап тя преминава през посевите и се храни с тях.

Главният учен от Международния център за земеделие и бионаука д-р Матю Кок заяви, че този инвазивен вид сега е сериозен вредител, разпространяващ се бързо в тропична Африка и има потенциал да се разпространи в Азия.

Нужни са спешни действия, за да се предотвратят катастрофални загуби за културите и поминъка на земеделските производители.

Учените смятат, че гъсеницата или нейните яйца може да са достигнали континента чрез вносна продукция. Веднъж установили се в района, възрастните пеперуди могат да летят на големи разстояния и да се разпространяват бързо.