Епидемията от новия коронавирус (COVID-19) в Германия е "под контрол" благодарение на мерките, наложени след първоначалния скок на заразените. Това обяви германският здравен министър Йенс Шпан, цитиран от световните осведомителни агенции.

Налагането на ограничения за оставането на хората вкъщи от средата на март насам беше успешно, настоя Шпан пред журналисти в Берлин, докато страната се готви да облекчи мерките и да засили производството на защитни маски.

Вече 135 хил. заразени с новия коронавирус в Германия

Вече 135 хил. заразени с новия коронавирус в Германия

Броят на починалите към момента е 3 804 души

"Броят на инфекциите значително намаля, особено увеличението ден за ден. Епидемията днес отново е под контрол", подчерта германският здравен министър.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви в сряда, че по-малките магазини ще бъдат отворени от следващата седмица, а училищата отново ще бъдат отворени за някои ученици от 4 май.

Но други елементи на ограниченията ще останат в сила, включително забрана за събиране на повече от двама души на обществено място, както и на големи публични събития.

Меркел: От понеделник отваряме магазини, но дистанцията остава до 3 май

Меркел: От понеделник отваряме магазини, но дистанцията остава до 3 май

След няколкочасови разисквания Меркел и лидерите на 16-те провинции на Германия постигнаха споразумение за постепенна отмяна

Вчера Институтът за контрол на болестта "Роберт Кох" публикува данни, показващи, че всеки носител на вируса в Германия заразява по-малко от един друг човек - процентът на заразяване от един човек спада до 0,7.

Данните оправдаха първото облекчаване на блокадата, като след две или три седмици ще бъде направен нов преглед на положението, заяви Меркел и предупреди, че "предпазливостта трябва да бъде водеща, а не прекалената увереност".

Към момента в Германия установените заразени с новия коронавирус от началото на епидемията са общо 138 135 души (включително починали и възстановили се), като от тях жертвите са 4 093 души.