Третата вълна от коронавирусната пандемия изглежда е предоляна. Това увери германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, след като мерките за социално дистанциране и ускоряваща се кампания за ваксинация помагат за намаляване на заразените, информира "Ройтерс".

"Изглежда, че третата вълна е прекъсната", каза Шпан на редовната седмична пресконференция за управлението на пандемията в Германия.

Германия се обяви срещу падането на патентите върху Covid ваксините

Германия се обяви срещу падането на патентите върху Covid ваксините

Берлин обаче подкрепя споделянето на препаратите

Ръководителят на Института за инфекциозни болести "Роберт Кох" Лотар Вилер уточни, че честотата на COVID-19 заразените спада във всички възрастови групи и се надява скоро пандемията в Германия да бъде поставена под контрол.

Делът от населението, което е получило първа доза ваксина, е достигнал 31,5%, като 900 000 са получили доза взера, поставяйки Германия "на бързия път" при международно сравнение, отбеляза Шпан.

В тласък за ускоряване на имунизацията в Германия, Шпан вчера позволи ваксината на AstraZeneca да бъде давана на всички възрастни, ревизирайки по-ранни ограничения, наложени след по-ранни съобщения за редки случаи на съсирване на кръвта.

В Германия премахват част от COVID мерките за ваксинираните

В Германия премахват част от COVID мерките за ваксинираните

Регулациите трябва да бъдат одобрени от парламента

Решението последва ходове на няколко германски федерални провинции да разрешат на хората да получат ваксината на AstraZeneca след консултация с техните лекари.

"Убедени сме, че тази оферта е привлекателна за онези, които иначе не биха могли да се ваксинират толкова бързо", подчерта Шпан, добавяйки, че 1 млн. дози от ваксината на AstraZeneca ще бъдат доставени на лекарски практики през следващата седмица.