Германия се противопоставя на призивите за премахване на патентната защита за ваксините срещу Covid-19, предаде CNN.

Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън се ангажира да подкрепи призива на Световната търговска организация (СТО) за отмяна на патентите върху ваксините срещу коронавирус. Това е световна здравна криза и извънредните обстоятелства за пандемията налагат извънредни мерки. Така обясни позицията на Белия дом Катрин Тай, която е представителят на САЩ в СТО.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус приветства решението на Джо Байдън. От Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации пък осъдиха решението на президента. Те смятат, че истинските проблеми с недостига на ваксини са свързани с търговски бариери, забавяния в доставките, недостиг на материали за производство на препаратите за имунизация, както и с това дали богатите държави са склонни да споделят дози с бедните страни.

Над 100 държави обаче смятат, че с падането на патентите за ваксините човечеството ще може да се справи с пандемията.

Според Берлин обаче, решението на САЩ ще има значителни последици за производството на ваксини. "Ограничителният фактор при производството на ваксини е производственият капацитет и високите стандарти за качество, а не патентите", каза говорител. "Защитата на интелектуалната собственост е източник на иновации и трябва да остане такава и в бъдеще."

Германското правителство също така потвърди подкрепата си за механизма COVAX, който гарантира, че възможно най-много хора в света ще имат достъп до ваксина.

Гърция предложи ЕС да купи патентите за ваксина срещу коронавируса

Гърция предложи ЕС да купи патентите за ваксина срещу коронавируса

Премиерът Мицотакис предложи страните членки на ЕС заедно да придобият патентни права на нови ваксини и бързи тестове за коронавирус